WHO: Afrikában megháromszorozták az oltásokat

A WHO főigazgatója korábban „lelkiismeretlenségnek” nevezte, hogy egyes országokban már az emlékeztető oltást adják be, miközben még rengeteg ember teljesen védtelen a betegséggel szemben.

2021. augusztus 26., 21:20

Szerző:

Az elmúlt héten Afrikában megháromszorozták a koronavírus elleni védőoltások számát, bár szeptember végéig továbbra is a kontinens lakóinak csak tíz százaléka lesz védett – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai igazgatója. Az elmúlt héten ugyanakkor 248 ezer új fertőzöttet regisztráltak a földrészen, legalább 24 országban nőtt a fertőzöttek száma az új típusú koronavírus delta variánsának terjedése miatt, írja az MTI.

„A tragédia megelőzhető, ha az afrikai országok méltányosan jutnak hozzá a vakcinákhoz” – hangsúlyozta Matshidiso Moeti. A WHO afrikai igazgatója közölte, hogy a múlt héten 13 millió adag védőoltást adtak be, háromszor annyit, mint a megelőző héten, miután megnőtt a fejlődő országoknak adományozott vakcinák mennyisége. Ez azonban csak csepp a tengerben a 1,3 milliárd lélekszámú kontinensen, ahol az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (CDC) adatai szerint csak a lakosság 2,4 százaléka van beoltva.

A járványnak a delta variáns miatti hirtelen belobbanása tovább növeli az egészségügyi rendszerre gyakorolt nyomást szerte az afrikai kontinensen.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója nemrégiben „lelkiismeretlenségnek” nevezte, hogy egyes országokban már az emlékeztető oltást adják be, amikor még annyi ember védtelen a betegséggel szemben.

„Úgy vélem, nagyon nehéz Afrikában emlékeztető oltási adagokról beszélni” – jelentette ki csütörtökön Moeti. „Még a lakosság 5 százalékát sem láttuk el az első oltással, ami elengedhetetlen a vírus terjedésének a lassításához és a negyedik hullám megakadályozásához” – közölte. Afrika a következő hónapokban 117 millió adag oltást kap, de további 34 millió adagra lenne szükség, hogy elérjék a tíz százalékos átoltottsági célt – tette hozzá a WHO afrikai igazgatója.

A WHO által a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott Covax program keretében 100 millió adag Sinovax és Sinopharm védőoltást szállítanak a hónap végéig, többségében afrikai és ázsiai országokba – derült ki a WHO egyik dokumentumából. A most első ízben szállított kínai oltások segítséget nyújtanak a vakcinamegosztó programnak, amely messze elmaradt az idénre tervezett 2 milliárd adag védőoltás kiszállításától, miután a jelentős vakcinagyártó India korlátozta az exportot.

A százmillió adag vakcina felét a Sinovac, másik felét pedig a Sinopharm szállítja, a szállításokat 2021 júliusa és szeptembere között tervezik – derült ki a július 29-én keltezett WHO-dokumentumból. A kínai vakcinákat 60 – többségében afrikai – országnak szánják, ez utóbbiak a százmillió adag egyharmadára számítanak. A listán szereplő egyetlen európai ország Ukrajna, amely várhatóan mintegy 160 ezer Sinovac-oltást kap majd. Az ázsiai országoknak több mint 25 millió adag oltást szállítanak, ebből 11 millió adag Sinovacot Indonézia kap. A többi oltást Latin-Amerika és a Közép-Kelet országainak szánják.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ravasz Kinga orvos beolt egy nőt a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Vésztői Református Szeretetotthonban 2021. augusztus 26-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)