WHO: kilőttek a járványadatok Kelet-Ázsiában

Az ok a delta variáns gyors terjedése. 

2021. augusztus 25., 20:41

Szerző:

Meredeken emelkedik az újabban feljegyzett koronavírus-fertőzöttek és a fertőzéshez köthető halálesetek száma egyes ázsiai és csendes-óceániai országokban, elsősorban a vírus rendkívül fertőző delta variánsa miatt – közölte szerdán Kaszai Takesi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyugat-csendes-óceáni regionális igazgatója.

Kaszai online sajtótájékoztatóján elmondta: a térségben feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma a globálisan feljegyzett esetszámok tíz százalékát, míg a halálesetek száma a globális halálesetek nyolc százalékát tette ki a térségben.

Macui Tamano, a WHO regionális irodájának az egészségügyi vészhelyzeti információkért és kockázatértékelésért felelős vezetője közölte: az elmúlt napon Japánban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Vietnamban jegyezték fel a legtöbb új fertőzöttet egy nap alatt. Eközben Kínában, Szingapúrban és Mongóliában kevesebb fertőzöttet regisztráltak a szigorú közegészségügyi és távolságtartási intézkedések közepette, valamint a nagy átoltottságnak köszönhetően – tette hozzá.

A WHO regionális igazgatója szerint a járvány „kritikus szakaszában” van, így két forgatókönyvvel lehet számolni a következő hónapokban.

Az egyik forgatókönyv szerint sikerül csökkenteni a koronavírus-járvány kockázatát, és a szezonális influenzához, valamint egyéb, védőoltások által megelőzhető betegségekhez hasonlóan lehet kezelni a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegséget (Covid-19).

A másik forgatókönyv esetében azonban további veszélyesebb variánsok alakulhatnak ki, amelyek még könnyebben terjedhetnek, súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak, és ellenállhatnak a vakcináknak. „El akarjuk kerülni ezt a forgatókönyvet és a vele járó összes egészségügyi, társadalmi és gazdasági költséget, ha lehetséges” – jelentette ki Kaszai. „Ennek legjobb módja, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk most a vírus terjedésének megakadályozása érdekében” – fogalmazott.

(Kiemelt képünk: Látogatok várakoznak egymástól biztonságos távolságra a Tokiói Disneyland bejáratánál. MTI/EPA/Franck Robichon)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.