Az orosz rendszer asszisztál a hazatérő Wagner-zsoldosok bűncselekményeihez

Már legalább húsz korábbi Wagner-zsoldos követett el súlyos bűncselekmény hazatérése után.

2023. augusztus 15., 14:49

Szerző:

 A Wagner-csoport több tízezer rabot vitt a frontra, köztük gyilkosokat és családon belüli erőszak elkövetőit is, akik alkujuk szerint hat hónap szolgálati idő után elnöki kegyelmet kapnak. Áprilisban már több mint ötezer egykori bűnöző töltötte le a megállapodás szerinti időszakot.

Augusztus elején Északnyugat-Karéliában, Derevjannojje faluban hat embert késeltek halálra, majd a nyomok eltűntetése céljából rájuk gyújtották a házat. Az üggyel a kapcsolatban őrizetbe vettek két büntetett előéletű férfit, egyikük korábban lopás, rablás, fegyveres rablás és gyilkossági kísérlet miatt ült, amikor beszervezte a Wagner – írja az RTL.

 

Az ország délnyugati részén, Krasznodari területen két ember megölése miatt tartóztattak el egy korábban már gyilkosság miatt elítélt férfit. Ráadásul a második gyilkosságot ugyanott és ugyanúgy követhette el. 

Kirov régióban Novij Buretszkben egy gyilkosságért és rablásért 14 évig börtönben ülő férfi tért vissza a frontról, hazatérve rettegésben tartotta a helyieket: vasvillával és fejszével részegen masírozott végig a faluban, közben azt üvöltötte, hogy mindenkit megől és feldarabol. Betörte két autó szélvédőjet, ezért öt napig garázdaságért őrizetbe vették. A helyi rendőrkapitányság vezetője megígérte, hogy a férfit visszaküldik a frontra, azonban ez nem történt meg. Később megölt egy idős nőt – ezt az ügyet már nem tudták elsimítani, azonban az Ukrajnában teljesített szolgálat után erőszakos bűncselekményekért elítélt katonákkal szemben enyhébb bánásmódot alkalmaznak.

Júliusban egy tizedes 16 késszúrással megölte feleségét, azonban rövid időn belül szabadon is engedték, mert enyhítő körülményként vették figyelembe ukrajnai szolgálatát.

 

 

Az orosz berendezkedés támogatásával

Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport vezetője azt mondta, egy év alatt 49 ezer rabot toborzott, közülük 32 ezer zsoldos élte túl a bevetést. Nyugati elemzők szerint inkább húszezren maradhattak, akiket most visszaengedtek az orosz társadalomba – ha csak nem maradtak meg zsoldosnak.

Prigozsin azt is mondta, a bűnismétlés a körükben 10-20 százalékkal alacsonyabb, mint a többi börtönt megjárt elítélt esetében – azonban nem tudni, ezt mire alapozza a Wagner-vezér, főleg annak fényében, hogy a toborzottak jó része súlyos bűncselekmények miatt ült, köztük rablásért, nemi erőszakért, gyilkosságért és egy kannibált is üdvözölt katonái között a zsoldoscsoport. 

 

Az orosz társadalom egyre jobban aggódik a több ezer erőszakos bűnöző visszatérése miatt. Egy elítéltjogi szervezet igazgatója szerint a bejelentett eseteken túl még sokkal több bűncselekmény követhettek el börtönből toborzott zsoldosok. Hozzátartozóik mesélnek olyan esetekről, amelyeket nem regisztráltak, mert állításuk szerint az orosz hatóságok csak azt a bűncselekményt ismerik el, amit nem lehet eltitkolni.

A Wagner-katonák megítélése elég bonyolult Oroszorságban. A Kreml hősöknek kijáró tiszteletet vár el, azonban a lakosság bűnözökként gondol rájuk. A dísztemetéseket is elszabotálták egyes helyi tisztségviselők. Prigozsin akkor arról beszélt, hogy „leszámol a söpredékkel”, akik nem tisztelik a Wagner-halottakat. Azt lebegtette, hogy az ellenállók gyerekei fognak még Ukrajnában harcolni, és nem önszántukból.

Törvénybe is foglalták, hogy a lakosság ne beszélhessen a frontról visszatért veteránok ügyeiről, ugyanis kriminalizálták a „lejáratásukat”.

(Kiemelt képünk: képernyőfelvételen Jevgenyij Prigozsin (2.L) Wagner főnök látható, miután a Déli Katonai Körzet parancsnokságát körülvették a félkatonai Wagner csoport harcosai az oroszországi Rosztov-na-Donban 2023. június 24-én.Fotó: Wagner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)