Hatalmas hamufelhő terjed, vörös riasztást adtak ki a hatóságok La Palmán a tűzhányó miatt

További ezreket telepítettek ki La Palma szigetén a vulkánkitörés miatt.

2021. szeptember 20., 08:01

Szerző:

Már ötezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén, miután vasárnap délután kitört egy tűzhányó – jelentette az El País című spanyol lapra hivatkozva az MTI. Pedro Sánchez spanyol kormányfő vasárnap elhalasztotta amerikai útját, és a szigetre utazott. 

A Canarias 7 tévécsatorna információi szerint a csendőrség által kimenekített emberek között 500 turista is van. Az embereket a sziget déli részén fekvő El Paso térségéből telepítették ki, ahol vasárnap délután hatalmas robbanással kezdett hamut, füstöt, lávát és szikladarabokat lövellni a Cumbre Vieja vulkán.

A sziget fölött hatalmas hamufelhő látható, a tűzoltóság pedig megkezdte a kitörés miatt lángra kapott erdős területek oltását.

A hatóságok elsősorban nyugalomra szólították fel az embereket, mert a kitörés egyelőre nem túl erőteljes.

Ennek ellenére vörös riasztást adtak ki, és megkezdődtek a kitelepítések.

A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, készítsék össze irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést.

A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

 

(Kiemelt kép: ANDRES GUTIERREZ / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)