Putyin napjai meg vannak számlálva, összeesküvést szőnek ellene a Kremlben

Ezt állítja Hriszto Grozev, a Bellingcat oknyomozó portál munkatársa. Egyre kevesebb orosz vezetőnek tetszik az ukrajnai háború, attól félnek, végleg tragédiába rohannak, ha Putyin nem tűnik el.

2022. május 21., 18:29

Szerző:

Egyre több orosz állambiztonsági vezető és tábornok gondolja úgy, hogy az ukrajnai háború végleg elveszett, ezért komoly erőfeszítések indultak Moszkvában, vezető körökben Vlagyimir Putyin elnök eltávolítása érdekében. A Napi.hu a Bellingcat oknyomozó lap főmunkatársa Hriszto Grozev információit idézve arról számolt be, az összeesküvés már elég előrehaladott állapotban lehet a Kremlben.

Főleg a hadsereg látja úgy, jelen körülmények között a háború az oroszok számára megnyerhetetlen.

Ahhoz, hogy ebben változás álljon be, az állambiztonság vezető körei szerint Putyinnak általános mozgósítást kellene meghirdetnie, ez azonban az orosz társadalomban gyűlő iszonyatos feszültségek kipattanásához, nyílt lázadásokhoz vezetne. A kutyaszorítóba került elnök így kezdi legrégebbi, hűséges hívei, az FSZB belbiztonsági szolgálat embereinek bizalmát is elveszíteni.

Kétféle nézet alakult ki a Kremlön belül - számolt be Grozev - azzal kapcsolatban, hogyan kéne a helyzetből kikerülni. Egy csoport, Putyinhoz még mindig hűséges vezető arra biztatja,

vessen be vegyi, vagy nukleáris fegyvert a helyzet megváltoztatásához, mások azonban – egyre számosabban – éppen ettől rettegnek, és ezért az elnök ellen fordultak.

Nyugati elemzők már április vége óta arra figyelmeztetnek egyébként, az orosz katonai emberveszteség több ezer főre rúghat mostanra, bár erről pontos számok nem állnak orosz részről rendelkezésre. Az orosz offenzíva pedig a teljes fronton beragadt, és nem látszik haladni. Az elnök ellen szervezkedők úgy gondolják, eltávolításával a belföldi elégedetlenség leszerelhetővé válna, és valamiféle fegyverszöneti tárgyalás is újraindulhatna Kijevvel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Orosz katonák a győzelem napi díszszemlére próbálnak a szentpétervári Dvorcovaja téren 2022. április 26-án. MTI/AP/Dmitrij Loveckij)