Vizsgálat indulhat a magyar uniós biztos ellen

Az EP szerint Várhelyi Olivér szándékosan csorbítja a jogállamisági reformok jelentőségét. 

2023. január 18., 10:29

Szerző:

Független vizsgálatot tartanak szükségesnek Várhelyi Olivér hivatali tevékenységéről az Európai Parlament képviselői egy várhatóan szerdán szavazásra kerülő jelentésben, értesült a Népszava. 

Az állásfoglalás az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelés, amelynek egyik paragrafusa aggályokat fejez ki a magyar biztos munkájával kapcsolatban – írja a lap.  

Várhelyi a vizsgálatot kezdeményező politikusok szerint „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét” –  írja a tervezet nyomán a Népszava. A Bizottságtól azt várják, hogy egy független vizsgálattal tisztázza: „a biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos szerződésekből eredő kötelezettségeit”.

A lapnak az indítványt megfogalmazó Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő azt mondta: a parlament szeretne tisztán látni, hogy a magyar uniós biztos „mindenféle politikai befolyástól függetlenül és az EU általános érdekeinek figyelembevételével végzi-e a munkáját”.

(Kiemelt kép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja felszólal az emberi jogokról és az európai migrációs politikáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. május 18-án. Fotó: MTI/EPA/AP/Francisco Seco)