Vízágyút is bevetettek a német rendőrök a szilveszteri zavargásokban

Rendkívüli előkészületek zajlottak Németországban abból a célból, hogy ne ismétlődhessenek meg a tavalyi események. De megismétlődtek.

2024. január 1., 18:30

Szerző:

Háromszáz embert vettek őrizetbe Berlinben a szilveszteri zavargások után, Lipcsében vízágyúval oszlatták fel a tömeget. Aki fényjátékkal akart ünnepelni szilveszterkor a főváros központjában, az csak 10 eurós belépődíjért tehette meg, a város más részein tilos volt pirotechnikai eszközöket használni – írta a hirado.hu. Németország legnagyobb városának egyes részein – főként a bevándorlók lakta negyedekben, például Neuköllnben – külön ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol mindenkit átvizsgáltak. A helyiek többsége megértő volt, nem szerették volna, hogy megismétlődjön, ami tavaly történt. Emlékezetes, hogy tavaly Németországban számos sérülést okoztak a tűzijátékok és petárdák szilveszter éjszakáján, Berlin Schönefeld városrészében különböző csoportok egymást támadták petárdákkal, majd a rendőröknek és a tűzoltóknak estek.

Tegnap több ezer rendfenntartót vezényeltek az utcákra a német fővárosban, feladatuk azonban nem csak a zavargások megfékezése volt, hanem a tűzoltók és a mentősök védelme is.

A hatóságok arra kérték a német főváros lakóit, hogy ne akadályozzák a segítségnyújtást, ne lőjenek rájuk petárdákkal, tűzijátékokkal vagy riasztópisztollyal úgy, ahogy egy évvel korábban.

Ennek ellenére bekövetkezett az, amitől a berlini rendőrök a legjobban tartottak, megismétlődtek az egy évvel korábbi szilveszteri zavargások – olvasható a közmédia hírportálján. Berlin belvárosában több száz, főként fiatalokból álló tömeg dobálta egymást pirotechnikai eszközökkel és a rendőrökre is rátámadtak. Abban a negyedben, pedig ahol egy évvel korábban a legtöbb rendbontás történt, ezúttal fiatalok próbáltak Molotov-koktélokat gyártani. Egy idősotthon ablakán tűzijátékot dobtak be, ezért az épületet ki kellett üríteni.

Lipcsében vízágyút kellett bevetni 

„Lipcsében több ezres tömeg verődött össze és kezdett el gyújtogatni, itt vízágyúkkal oszlatták szét a tömeget. Az emberek még a vízágyút is megdobálták” – számolt be Noll Katalin, a közmédia németországi tudósítója. „Duisburg Marxloh nevű városrészében, ahol no-go zóna alakult ki, ugyancsak két embert kellett őrizetbe venni. Halálos áldozata is volt a felelőtlen szilveszteri petárdázásnak: Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Koblenzben egy 18 éves fiatal vesztette életét” – tette hozzá a tudósító.

Köln közelében három férfit őrizetbe vettek a hatóságok vasárnap, akik a gyanú szerint terrortámadást készítettek elő. A rendőrség úgy véli, ők is ugyanahhoz a hálózathoz tartoznak, mint az egy héttel korábban elfogott tadzsik férfi. A 30 éves gyanúsított azóta bevallotta, hogy egy autóval akartak merényletet elkövetni a kölni dómnál.

 (Kiemelt kép: Német rendőrök az utcán szilveszter éjjelén, 2024.01.01. Sebastian Christoph Gollnow / DPA / AFP)