Visszalép az egyik török elnökjelölt

Muharrem Ince, a Szülőföld Párt vezetője nem bírja tovább.

2023. május 11., 16:09

Szerző:

Három nappal a választás jelentette be Muharrem Ince, a Szülőföld Párt vezetője, hogy mégsem indul a Törökországi elnökválasztáson. Döntését azzal indokolta, hogy Törökország érdekeit akarja szolgálni, de arra is utalt, hogy a kampány során őt ért rágalmazástól sokallt be, szerinte a rendőrség és az ügysészég közbelépésének hiányát is kifogásolta – derül ki a török média tudósításából

A kampány során többek között előkerült egy szexvideó, amelyben a vádak szerint Muharrem Ince szerepel, ezt azonban tagadja a visszalépett elnökjelölt.

A választáson így hárman maradtak, a jelenlegi elnök Ergodan ellen a nacionalista párt jelöltje Sinan Ogan, és a hatpárti ellenzék közös jelöltje Kemal Kilicdaroglu indul. A közvélemény-kutatások alapján utóbbinak még esélye is lehet megnyerni a választásokat. 

A bejelentés után Kilicdaroglu telefonon biztosította Muharrem Incet támogatásáról, és hogy náluk mindig lesz helye a most visszalépett jelöltnek. Muharrem Ince korábban Kilicdaroglu pártjának, a Köztársasági Néppárt tagja volt. A kampány során többször vádolták azzal, hogy megosztja az ellenzéki szavazókat, ezzel pedig Erdogan esélyeit növeli. 

(Kiemelt képünkön: a visszalépő török elnökjelölt, Muharrem Ince. Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.