Visszaállítja Ukrajna a magyar kisebbség nyelvhasználati jogait

Az ukrajnai kisebbségek képviselőinek pénteken mutatta be az ukrán kormányfő a javaslatot, amely hamarosan a parlament elé kerül, és még a decemberi EU–Ukrajna csúcs előtt elfogadhatják. Így tehát nem lép életbe a főként a magyar kormány által kifogásolt törvény, amely fokozatosan növelte volna az ukrán nyelvű órák számát a nemzetiségi iskolákban.

2023. november 25., 09:05

Szerző:

Kihúzhatja a magyar–ukrán diplomáciai feszültség méregfogát az az ukrán törvényjavaslat, amely mégis megőrizné a kárpátaljai magyarok – és az ország más, az EU-ban hivatalos nyelveket beszélő kisebbségek – anyanyelvi iskolai oktatását – írja a Telex..

Az ukrajnai kisebbségek képviselőinek pénteken mutatta be az ukrán kormányfő a javaslatot, amely hamarosan a parlament elé kerül, és még a decemberi EU–Ukrajna csúcs előtt elfogadhatják. Így tehát nem lép életbe a főként a magyar kormány által kifogásolt törvény, amely fokozatosan növelte volna az ukrán nyelvű órák számát a nemzetiségi iskolákban. Ugyanakkor nem ez az egyetlen akadálya annak, hogy Magyarország támogassa Ukrajna EU-s közeledését.

Denisz Smihal ukrán kormányfő mutatta be azt a tervezetet, amely lényegében kiiktatná azokat a passzusokat, amelyek a magyar kormány szerint ellehetetlenítik a kárpátaljai magyar közösség anyanyelven való tanulásának, sőt, általában az anyanyelv használatának a jogát. Azért fontos, hogy az EU-csúcs előtt sikerüljön elfogadni a törvényt, mert ott döntenek arról, hogy a tagjelölt Ukrajna megkezdheti-e a sok évig tartó csatlakozási tárgyalásokat, amelyeknek leghangosabb ellenzője a magyar kormány, elsősorban épp a kisebbségek helyzetét kifogásolva.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) elnöke úgy véli,  a tervezett módosításokkal a kisebbségi nyelvhasználat megfelelő biztosítékokat kap. A kisebbségi törvény várható elfogadása után fél éven belül ahhoz kell igazítani minden vonatkozó törvényt, rendeletet.

A parlament elé kerülő legújabb módosítás tesz még egy korábban is javasolt kitételt: eszerint mindez azokra az ukrajnai nemzetiségi kisebbségekre vonatkozik, amelyek az EU valamely hivatalos nyelvét beszélik. „Az oktatási intézményekben az oktatási folyamat nyelve az államnyelv. Azokban az osztályokban (csoportokban), amelyekben az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozó nemzeti kisebbségek tanítási nyelvei vannak, az oktatási folyamatban az adott nemzeti kisebbség nyelvének használatához való jog biztosított” – mondja ki a törvényjavaslat.

Nem érvényes tehát az orosz nyelvre, amelynek visszaszorítása volt a szabályozás célja 2014, de különösen 2022. február 24. óta.

A magyar kormány által kifogásolt, a magyar–ukrán kapcsolatokat mélypontra vivő szabályozás felmenő rendszerben, többszöri módosítás után jövő szeptembertől lépett volna életbe: eszerint a négy alsó osztályban folyhatott volna csak teljes egészében az adott térségben élő nemzetiség nyelvén az oktatás a nemzetiségi iskolában, míg az 5–9. osztály között a tanórák 20-40 százaléka kellett volna, hogy ukránul legyen, 9–12. osztályban pedig már 60 százalékuk. (Az arányok az óraszámokra vonatkoztak, nem a tantárgyak számára.) Mindez a pénteken bemutatott módosítások alapján érvényét veszti, teljes egészében maradhat érettségiig magyar nyelven az oktatás Kárpátalja mind a 71 magyar iskolájában.

A nyelvszabályozó körlevél is érvényét veszti

Szóba került a megbeszélésen az a körlevél is, amelyet az oktatási minisztérium adott ki a közelmúltban. Ebben az állt, hogy ösztönözni kell az iskolákban a tanárok és a diákok között is az államnyelv használatát. 

A pénteki megbeszélésen azonban – amelyen az oktatási miniszter is jelen volt – világossá tették, hogy ez nem érinti a nemzetiségi nyelveket.

„A körlevél tárgytalan. Ez nem csupán azt jelenti, hogy visszaáll minden korábbi szabály, de azt is, hogy az iskolai kommunikációban a nemzetiségi nyelvek az államnyelv mellett azonos feltételekkel használhatók. Erről tehát mindenki maga dönt” – magyarázta Zubánics, aki maga is kritikusa volt az ukrán nyelv iskolai jelenlétét növelő kijevi törekvéseknek.

Charles Michel hétfőn Budapesten találkozik Orbánnal, minden bizonnyal azért, hogy a már EU-tagjelölt Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését érintő lehetőségekről tárgyaljanak.

(Kiemelt képünk:  A 2022. március 7-én készült képen egy földgömb látható az ukrán-magyar határhoz közeli Tiszakeresztúron egy iskola egyik osztálytermében. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.