Magyar túrázót mart meg egy vipera a Magas-Tátrában

Keresztes vipera volt.

2024. augusztus 5., 12:14

Szerző:

Nem mindennapi történetet osztott meg Böky Gábor túrázó egy Facebook-csoportban. A férfi posztjában tanúsága szerint ugyanis túrázás közben megtámadta egy keresztes vipera a Magas-Tátrában – a sokkoló élményről a Turista Magazin adott hírt, amit a Sokszínű Vidék szemlézett. 

Ütésszerű szúrás 

Böky Gábor posztjában azt írta, hogy még az erdős részen haladtak, a Kacsa-völgyi-tó alatt, amikor egy dagonyát kikerülve letért a kővel kirakott útvonalról, az aljnövényzet irányába. 

Az ösvény mellé lépve egy ütésszerű szúrást éreztem a jobb vádlimon, gondoltam, egy ágra léptem, az meg felcsapott, volt már ilyen. Azután égni és csípni kezdett, de nem volt jelentősége, lenéztem, kicsit vérzett talán, éppenhogy tűhegynyi sebet láttam csak

– fogalmazott, majd hozzátette: 

Aztán, ahogy haladtunk feljebb, izzadni kezdtem, mint a ló, a pólóm alján csöpögött az izzadságom. Ez is előfordul, de itt, mintha locsoltak volna, ráadásul az egyensúlyérzékem sem volt az igazi. Ez azért volt gond, mert sok helyen nagy kövekből van az ösvény kirakva a Tátrában, néhol térdmagasságig kell emelni a lábat hogy, fellépjen az ember. Ezeken a részeken bajban voltam, volt, hogy négykézlábra ereszkedtem, és úgy másztam. 

Böky Gábor ezután már úgy érezte, mintha egy kővel megpakolt hátizsákkal mászná a hágót. Amikor elérték a Lengyel-nyerget azt vette észre, hogy a karja fel van puffadva, a csuklóján lévő óra szinte belevágta magát a bőrébe. 

Lefele menet Tátraszéplakig, majd hazafele a közel négyórás úton is nehéznek éreztem a mozgást, a kocsiban alig tudtam tartani a fejem. Utána itthon jobb lett.  Másnap este vettem észre a jobb vádlim hátsó részén a két apró sebhelyet és duzzanatot

– magyarázta. Ezen a ponton viszont gyanodkoni kezdett. Rá is keresett a marásokra az interneten, végül pedig felhívta a 112-őt és közölte, vipera marta meg. 

A diszpécser azonnal megkérdezte, hogy terráriumom van-e, esetleg kiszökött, de mondtam, hogy két napja a Magas-Tátrában voltunk, és ott történt. Elmeséltem neki az esetet, erre megkérdezte, hogy kérek-e mentőt. Mondom semmiképp, tudtommal a keresztes viperák marása után az első hat órában szokás a megmart személyt megfigyelni, de én már a 48. órámban járok, de megköszönöm, ha segít abban, hogy ha rosszabb lenne, hova, melyik korházba menjek. Itt átkapcsoltak a mentőknek, akiknek szintén elmeséltem a sztorit

– írta a férfi a bejegyzésben. Ezt követően a mentők is megerősítették a marást, akik megállapították, hogy vagy Gábor szervezete reagált nagyon jól, de az is elképzelhető, hogy a kígyó csak figyelmeztetésként kapott oda, kevés mérget használva. A férfi mentőt nem kért, de a pontos címét meghagyta arra az esetre, ha mégsem alakulna minden jól. Az este folyamán a szomszédaitól kapott allergia elleni gyógyszer, azóta pedig szerencsére már jól van. 

Keresztes vipera volt

A történtek kapcsán Péntek Attila László, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának titkára elmondta, majdnem biztos, hogy keresztes vipera támadta meg a túrázót. A leírt tünetek mind erre engednek következteni, ráadásul a Magas-Tátrában másféle mérges kígyó nem él. A keresztes vipera egyébként szórványosan Magyarországon is előfordul, megtalálható például a Zemplénben, a Szatmári- és Beregi-síkon, továbbá Belső-Somogyban és Dél-Zalában is. Itthon fokozottan ritka és védett állat. 

A balszerencséből fakadó viperamarások nagyon ritkák, a legtöbb marás az állat szándékos piszkálása vagy megfogása után következik be. A keresztes vipera rejtőzködő életmódot folytató, félénk állat, ha teheti menekül az ember elől. A legfontosabb tehát, hogyha viperát látunk, akkor ne essünk pánikba, kerüljük ki, és hagyjuk menni a dolgára

– közölte a szakember.

(Kiemelt képünk forrása: Wikipédia)