Visszahozza a napi hangosbemondós propagandabejelentéseket Vietnám fővárosa

Hanoi polgármestere 2017-ben egyszer már leszámolt az utcai hangosbemondón közölt kormányzati propagandával, a covid alatt azonban a bejelentések visszatértek, a szocialista ország kormánya pedig most közölte, újfent intenzívebben használná az eszközt.

2022. augusztus 15., 13:16

Szerző:

Visszahozza a napi, hangosbemondós propagandabejelentéseket Vietnám szocialista kormánya a főváros, Hanoi utcáira, írta a brit Guardian hétfőn. A lap cikke szerint a hagyományos kormányzati propagandaeszköz a forradalom és az amerikaiak elleni háború óta, egészen 2017-ig üzemben volt, az állami szervek nem csupán közszolgálati információkat, de a párt és a kormány legfőbb propagandaállításainak, híreinek összefoglalóit is így közölték az utca népével.

A lap emlékeztetett azonban, a rendszer reformjának keretében Hanoi polgármestere 2017-ben végül megszüntette az utcai bemondók ilyen irányú használatát. Csak azután, 2020-ban meglepte az országot a covid-járvány, a távolságtartással, karanténnal elég sikeresen védekező országban pedig a digitális média még viszonylag alacsony elterjedtsége miatt a televízió mellett ezeket a hagyományos eszközöket használták a közérdekű információk hatékony közlésére a nagyvárosokban.

Vietnám Szocialista Pártjának vezetése most pedig elhatározta, a covid alatti kommunikáció olyan sikeres volt, hogy mostantól ismét szolgálatba állítják az utcai bemondókat saját híreik terjesztésére. Az ötlet ellen vietnámi emberi jogvédők máris tiltakoznak ,szerintük egyrészt a nagyvárosok utcáin a zajszennyezés már így is akkora, hogy az állami vezetés ötlete ezen a helyzeten csak rontana.

Egy hanoi újságíró pedig a Guardian kérdésére egyenesen úgy fogalmazott, az ötlet „a legtöbb ember szerint és szerintem is baromság”.

Carl Thayer politikai elemző is úgy véli, a hangosbemondók elővétele arhcaikus és felesleges ötlet. 2022 Vietnámjában ugyanis a legtöbb polgár - akár híve, akár kritikusa a szocialista rendszernek - nagyra becsüli a lehetőséget, hogy az interneten saját maga tájékozódik és dönti el, mi igaz és mi nem. A hírközlési monopóliumot az állam azonban ilyen egyszerű és átgondolatlan ötletek nyomán biztosan nem fogja visszaszerezni - figyelmeztetett.

(Kiemelt kép: Hangosbemondók Vietnám utcáin. Fotó: Hoang Dinh Nahm / AFP)