Videón az ukránok furcsa fegyvere

Egy régi, „múzeumi fegyvert” vetnek be az ukránok az orosz drónok ellen.

2023. szeptember 21., 11:16

Szerző:

A Maxim géppsuka 2000 méterig hatékony, de 4000 méteren belül is el tudja pusztítani a célt. Az eredeti fegyvert Sir Hiram Stevens Maxim fejlesztette ki 1884-ben. A Maxim-géppuskát először az 1893-1894-es első Matabele háborúban használták a brit gyarmati erők. A Shangani csata alatt 700 katona győzött le 3000 harcost mindössze négy Maxim-géppuskával. A Twitteren jelent meg egy videó, amelyen a Maxim három géppuskából áll. A videóban működés közben mutatják a régi-új fegyvert. Elsősorban az orosz lassú drónjai ellen vetik be – írja az infostart.

Az első világháború idején sok hadsereg használta az eredetit, vagy annak valamilyen továbbfejlesztett változatát. A brit Vickers géppuska egy továbbfejlesztett és újratervezett Maxim volt, melyet 1912-ben rendszeresítettek és egészen 1968-ig hadrendben tartottak. A német hadsereg Maschinengewehr 08 géppuskája és az orosz Pulemjot Maxim géppuska is többé-kevésbé a Maxim közvetlen másolata. Ezt vetették be az oroszországi polgárháborúban is, mely az 1917-es bolsevik forradalmat követte.Bár a második világháború idejére már elavultnak számított, a német támadás után a szovjetek mégis nagy számban használták. Sőt, a most Ukrajnában megjelent változathoz nagyon hasonló, hármasával összeépített Maxim géppuskákkal is védték Moszkva légterét 1941 telén.

(Kiemelt képünkün: Sir Hiram Stevens Maxim (1840-1916), amerikai születésű brit feltaláló és iparmágnás az általa feltalált gépfegyverrel. Fotó: JACQUES BOYER / Roger-Viollet via AFP)