„Megsérültem!” - sokkoló videó került napvilágra a Koszovóban szétvert magyar KFOR-katonákról

A szerb többségű Zveçan városában dühös, felfegyverzett tömeg szabályosan összeverte a megfékezésükre kivezényelt békefenntartókat.

2023. május 30., 11:41

Szerző:

Videót tett közzé a Szabad Európa, ahol az látszik, hogy a koszovói Zveçan városában kitört zavargásban megsérült, rohamfelszerelésbe öltözött katonák hevernek a földön. A többek között magyar és olasz katonákból álló békefenntartó hadtestre hétfőn este a szerb többségű város tüntetői támadtak rá, miután az albán-szerb etnikai feszültségek ismét a tetőfoukra hágtak az államban.

A földön heverő békefenntartóktól a videón magyar szó is hallható, az egyik földön fekvő például úgy jelzi társainak a helyzetét, hogy annyit mond:

„Megsérültem!”

A NATO KFOR missziója keretében a Koszovóban rendet fenntartani igyekvő egységek évek óta nem néztek szembe olyan éles feszültségekkel, mint most. Az összecsapásokban médiainformációk szerint 27-40 békefenntartó sebesült meg. Közülük a magyar Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint 20 sérült magyar, közülük 7-en súlyos sérüléseket szenvedtek.

Alekszandar Vucsics szerb elnök az események után ugyancsak közölte, az összecsapásokban összesen 52 szerb tüntető is megsebesült. Az 1999-ben Szerbia-Montenegrótól elszakadását kinyilvánító, albán többségű Koszovó államot Szerbia nem ismeri el, az ott élő szerb kisebbség pedig ennyi év után sem hajlandó elismerni vagy tisztelni a koszovói állam hatóságait. A konfliktus az utóbbi hónapokban látszik újra fellángolni.

 

A tüntetők tonfákkal, kövekkel, szisztematikusan támadtak rá a KFOR katonáira, akiknek parancsuk szerint csak védekezni volt szabad. Így fordulhatott elő, hogy az agresszív tömeg ennyi katonát tudott megverni. Noha a magyar Honvédelmi Minisztérium szűkszavúan reagált csupán az agresszióra, közölve, a magyar katonák „helyt állnak”, eközben azonban vasárnap Szijjártó Péter éppen a szerb fővárosban, Belgrádban vett részt egy nagy kormánypárti tüntetésen, ahol beszédében éppen Szerbiával fejezte ki szolidaritását.

(Kiemelt kép: összecsapások a koszovói Zveçan városában a szerb tüntetők és a KFOR békefenntartói között 2023. május 29-én. Fotó: STR/AFP)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.