Műteni kellett a Koszovóban megsérült magyar katonát

Egy speciálisan, orvosi eszközökkel berendezett Airbus indult Koszovóba.

2023. május 30., 07:47

Szerző:

A koszovói Zvecan településnél elrendelt tömegoszlatási feladatban megsebesült magyar katonák ellátása és szükség szerinti hazahozatala érdekében a Magyar Honvédség kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe indult el a helyszínre Kecskemétről május 29-én este – írta a hirado.hu.

A közmédia online portálja azt írja, a fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyinszter keddre virradó éjjel azt írta facebook oldalán, hogy a repeszsérüléseket szenvedett katonák egyikét meg kellett műteni, de egyik katona állapota sem életveszélyes.

Több mint 20 magyar katona sebesült meg, köztük heten súlyosan – jelentette be hétfő esti Facebook-posztjában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR 25 katonája, valamint több civil is megsérült a zavargások során.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(Kép forrása: AFP/STR)