Vetkőzéses demonstrációt tartottak az Alitalia elbocsátott stewardessei – fotó

Több mint hétezren maradhattak munka nélkül az olasz légitársaság bezárás után.

2021. október 23., 11:39

Szerző:

Múlthéten megszűnt megszűnt Olaszország vezető légitársasága, az Alitalia, amelyet 1947-ben alapítottak, fénykorában – a 60-as-70-es években – pedig Európa harmadik legnagyobb légi vállalat volt a British Airways és az Air France után. Az elmúlt két évtizedben azonban komoly veszteséget halmozott fel a vállalat. Mint kiderült, a cég utódjánál pedig jóval kevesebb dolgozóra tart igényt. Ennek okán csütörtökön flashmobot szervezett Rómában az Alitalia dolgozóit képviselő egyik szakszervezet. A Campidoglio tér közepén demonstrálva az állásukat vesztett légiutas-kísérők egyszerre vették le egyenruhájukat, írja a hvg.hu

A cég működését hosszú ideje az állami támogatások tették lehetővé, azonban a jelenlegi, Mario Draghi vezette olasz kormány már nem volt hajlandó több közpénzt költeni a fenntartására. A megszűnését követő napon ITA (Italia Trasporto Aereo) néven alakult újjá a légitársaság, azonban mindössze 52 repülőgéppel és 2950 alkalmazottal. Az Alitaliánál mintegy 10 ezren dolgoztak, így több mint hétezer munkavállaló maradhatott állás a nélkül, úgy hogy a koronavírus-járvány továbbra is tombol a mediterrán országban.

(Kiemelt kép: Corriere della Sera - Youtube)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.