Vészhelyzetet hirdettek Tuvalun egy 50 fős tüntetés miatt

Vészhelyzetet hirdetett csütörtökön a parányi csendes-óceáni szigetcsoport, Tuvalu kormánya, miután az ország fővárosában, Funafuti szigetén egy 50 fős csoport tüntetett a pénzügyminiszter lemondását követelve – írta az origo.hu.

2011. január 16., 12:22

Az óceánból alig kilátszó, kilenc szigetből álló Tuvalu a legkisebb népességgel rendelkező ország a Földön Vatikán és az egyetlen apró szigetből álló Nauru után.

A demonstráció elég volt ahhoz, hogy megijessze a 12 000 lakosú szigetcsoport kormányát: Kausea Natano, Tuvalu kommunikációs minisztere bejelentette, hogy a vészhelyzet kihirdetésével "a kormány destabilizálására irányuló törekvéseket próbálják megakadályozni" - írja a brit Guardian.

A szerdai tüntetés után Tuvalu egyetlen tengeri őrhajóját a kormányzó és a miniszterelnök villái mellett futó partszakaszra rendelték, hogy védje az épületeket.

A tuvaluislands.com szerint a szigetvilág lakosságában komoly aggodalmat kelt a kormány egyetlen hadihajójának bevetése, valamint az, hogy a hajó legénységének egy részét fel is fegyverezték. Ez példa nélküli Tuvalu történelmében – olvasható a lapon.