Válaszolt Orbán Viktor vádjaira az Európai Bizottság

Nem költötte el a Magyarországnak járó uniós forrásokat Brüsszel – válaszolta az Európai Bizottság Orbán Viktor felvetésére.

2023. június 30., 16:20

Szerző:

„A csőd szélére sodorták az Európai Uniót. Tudni akarjuk, kik felelnek ezért!” – írta ki Orbán Viktor csütörtökön a hivatalos Facebook-oldalára azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság benyújtott egy költségvetésmódosítási javaslatot. Szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában pedig arról beszélt, hogy a bizottság a költségvetés hétéves időszakának a felénél bejelentette, hogy elfogyott a pénz, és most arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be még pluszban ahhoz képest, amit egyébként előír a költségvetés.

Bár a magyar kormány kommunikációjából úgy tűnhet, mintha az Európai Bizottság teljesen egészében elköltötte volna az unió többéves pénzügyi keretét, valójában szó nincs arról, hogy a költségvetés kiürült volna – írja a Portfolio. Egyszerűen arról van szó, hogy a 2021-2027 közötti időszak második felére kér egy pótlólagos 66 milliárd eurós befizetést a tagállamoktól az Európai Bizottság, mivel az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány miatt megnövekedtek a költségei. Mintegy 19 milliárd euróval több lesz a a Next Generation EU kötvénykibocsátása után a kamatfizetési kötelezettségek többlete a magas kamatkörnyezet miatt a becslések szerint.

A költségvetés feltöltését minden bizonnyal a továbbiakban is támadni fogja az Orbán Viktor vezette magyar kormány, de uniós szinten nem emiatt számítanak hevesebb vitára. Más tagállamok, mint Ausztria, Németország és Franciaország is kritikusak a javaslattal szemben, de mindenki inkább alkudozást vár, mint politikai konfliktusokat az egész javaslat létjogosultságát illetően.

A lapnak Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője válaszolt. Mint közölte: A Lengyelországnak és Magyarországnak szánt európai gazdaságélénkítési források – természetesen – továbbra is mindkét ország számára elkülönítve vannak.

Ahogy azt uniós referens is jelezte, „ezeket a pénzeszközöket nem lehet és nem is lehet másra fordítani”, mint a két tagállamnak kifizetni őket. Azonban Spinant azt is jelezte, hogy „mielőtt azonban megkapnák a pénzt, a 25 másik tagállamhoz hasonlóan végre kell hajtaniuk azokat a fontos reformokat, amelyek mellett elkötelezték magukat.” Ezzel a köznyelvben jogállamisági mechanizmusként ismert kondícionalitási eljárásban meghatározott, Magyarország esetében 27 darab szupermérföldkő teljesítése a feltétel. Itt még – az utolsó hírek szerint – több mint tíz darab a demokratikus rendszereket, az átláthatóságot, a korrupció elleni harcot erősítő feltételeket vár el az EU.

Dana Spinant azt is közölte válaszában, hogy a bizottsági feltöltési javaslat, vagy kérés a hosszú távú uniós költségvetés kiigazítására vonatkozik. Érvelése szerint a tagállamokkal – például Magyarországgal – ellentétben, az EU-nak egy hosszú távú költségvetése van, amely hét évre szól. Mivel a dolgok idővel változnak, alkalmazkodnunk kell. De már a kezdetektől fogva nem tudtuk figyelembe venni a Covid-19, Oroszország ukrajnai inváziója, a kapcsolódó energiaválság és a példátlan infláció okozta új finanszírozási igényeket – írta a kérdésről a Portfoliónak Dana Spinant.

(Kiemelt képünk illusztráció. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)