Az eltűnt pénzt keresi Orbán Viktor

„A csőd szélére sodorták az Európai Uniót. Tudni akarjuk, kik felelnek ezért!” – közölte Orbán Viktor csütörtökön a Facebook-oldalán.

2023. június 29., 17:53

Szerző:

Orbán Viktor a bejegyzésben közzétett videóban arról beszélt, hogy Brüsszelben hamarosan kezdődik az európai uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója.

„Egyetlen dolgot kérdez most itt Brüsszelben mindenki: hová lett a pénz?”

– mondta. 

Ugyanis – folytatta a kormányfő – az Európai Bizottság benyújtott egy költségvetésmódosítási javaslatot: „újabb súlyos százmilliárdok” befizetését kéri a tagállamoktól. 

Orbán Viktor szavai szerint adódik a kérdés, hogy jöhetett létre ez a helyzet, hogyan sodorhatták a csőd szélére az Európai Uniót. A nagyobb tételeket sorolva ismertette: 50 milliárd eurót akarnak kérni a tagállamoktól, hogy odaadhassák Ukrajnának, „miközben azzal a pénzzel sem tudnak elszámolni, amit eddig adtunk”. Sok pénzt akarnak a tagállamoktól, hogy ki tudják fizetni a korábban felvett európai uniós hitelek kamatait – tette hozzá. Orbán Viktor megjegyezte: ezek azok a hitelek, amelyekből ezidáig Lengyelország és Magyarország „egyetlen fityinget sem látott”. 

A miniszterelnök frivolnak nevezte, hogy még több pénzt akarnak tőlünk a migrációra, de nem a határvédelemre, hanem hogy behozhassák a migránsokat és „természetesen magukról sem feledkeztek meg: eurómilliárdokat kérnek a brüsszeli bürokraták fizetésének emelésére”. 

Orbán Viktor kijelentette:

a magyar álláspont világos, először tudni akarjuk, mire költötték el „azt a rengeteg pénzt, amit eddig adtunk”. „Utána választ várunk arra a kérdésre: kik felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió” 

– zárta szavait.

(Kiemelt képünk illusztráció. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

08:46

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség (MH) nehézdandárja a következő napokban; az első magyar felségjelzésű Leopard 2 A7-es – amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz – szerdán érkezett meg Magyarországra – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM).