Utolsó óráit éli a japán nemzet a miniszterelnök szerint

Demográfiai válságba került Japán, kormányügynökséget hoznak létre. 

2023. január 23., 08:30

Szerző:

Japánnak sürgős lépéseket kell tennie a vészes népességfogyás megállítására, „most vagy soha” – jelentette ki Kisida Fumio miniszterelnök hétfőn a parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében.

„Nemzetünk az utolsó órában van, hogy képes legyen fenntartani társadalmi funkcióit” 

– mondta a kormányfő. „Olyan kérdés ez, amely nem tűr halasztást” – figyelmeztetett. 

Kisida azt mondta, hogy a demográfiai politikára fordított költségvetési pénzek megduplázására vonatkozó javaslatokat fog előterjeszteni, és áprilisban egy új kormányügynökség jön létre a demográfiai kérdés kezelése érdekében. 

A 2021-es évben regisztrált születésszám Japánban soha nem látott mélységbe süllyedt. A 2022-es év adatait még nem tették közzé.

(Kiemelt kép: Járókelők a japán Akihabara városában 2021. augusztus 4-én. Fotó: Yuki Iwamura / AFP) 

 

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.