Rejtélyes halált halt két orosz tábornok pár óra különbséggel

Néhány óra eltéréssel jelentették be két orosz tábornok, Gennagyij Zsidko vezérezredes és Gennagyij Lopirev altábornagy halálát. A haláluk oka egyelőre tisztázatlan.

 

2023. augusztus 17., 13:22

Szerző:

Egyikük az ukrajnai orosz csapatok főparancsnoka volt több hónapon át, míg a másiknak már évek óta homályos ügyleteiről volt ismert.

Az 57 éves Gennagyij Zsidko halálát Mihail Degtyarjov, Habarovszk kormányzója jelentette be szerda este a Telegram-oldalán. Közlése szerint a tábornok régóta beteg volt, ez végzett vele Moszkvában. Zsidko még a szíriai polgárháborúban szerzett érdemeket magának, 2017-ben megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést is. 2021 novembere és 2022 júliusa közt az orosz védelmi miniszter helyettese is volt, mindeközben pedig az ukrajnai hadművelet parancsnokává is megtették.

Ez utóbbi pozícióban Szergej Szurovikin tábornok váltotta a hadművelet parancsnokaként, miután Ukrajna egy sikeres ellentámadást hajtott végre Harkivban és Herszonban tavaly ősszel.

Pár órával Gennagyij Zsidko halála után jelentették be Gennagyij Lopirev tábornok elhunytát.. A hírt először a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint a Rjazanyi terület egyik tisztviselője, Viktor Boborikin közölte. Lopirev halálakor éppen börtönbüntetését töltötte.

A tábornok szintén fontos beosztásokat töltött be korábban, többek közt a vezetője volt az orosz titkosszolgálat (FSZB) észak-kaukázusi részlegének is. Még 2016 őszén derült ki, hogy Lopirevet korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették, ugyanis több millió rubelnyi nagyságrendben fogadhatott el kenőpénzt – írja az Index.

A halálával kapcsolatban idézik a RIA Novosztyi szűkszavú közlését, miszerint  Lopirev hirtelen megbetegedett, és bevitték ugyan a rjazanyi regionális kórházba, de már nem tudtak segíteni rajta.

(Kiemelt kép: a 2017. december 28-án készült képen Vlagyimir Putyin orosz elnök kitüntetést ad át Szergej Szurovikin vezérezredesnek, a szíriai orosz csapatok parancsnokának a Moszkvában, a Kremlben. Fotó: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP)