Ukrán parancsnok: áttörés Bahmutnál

Az ukrán hadseregnek a tábornok szavait idéző közleménye szerint komoly rést ütöttek az orosz védelmi falon azzal, hogy három orosz dandárt tettek teljesen ártalmatlanná az összecsapásokban.

2023. szeptember 18., 20:01

Szerző:

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy

a Bahmut közelében található, nemrég visszafoglalt kelet-ukrajnai Andrijivka és Kliscsijivka települések körül tovább folytatták az ellentámadást, és sikeresen áttörték az orosz védelmi vonalat.

A tábornok ugyanakkor elismerte, hogy a keleti hadszíntéren kialakult helyzet továbbra is bonyolult, és Bahmut környékén tovább folytatódnak a harcok, mivel az orosz fél több helyen is ellentámadásokkal próbálja visszavenni a korábban elvesztett területeket, valamint az északabbra fekvő kupjanszki és limani körzetben próbálkozik újabb ellentámadásokkal.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese korábban azt közölte, hogy a keleti fronton újabb területeket sikerült visszafoglalni az ukrán erőknek, az utóbbi hetekben két négyzetkilométert vontak újra az ellenőrzésük alá Bahmut környékén. A májusban orosz kézre került Bahmuttól délre két települést foglaltak vissza az ukrán katonák – erősítette meg.

Az ellentámadás kezdete óta összesen már 51 négyzetkilométer került vissza ukrán ellenőrzés alá Bahmut körül. Avgyijivka és Marjinka településeken továbbra is harcok folynak az orosz támadások visszaverésére.

A kijevi közlés szerint a déli fronton is értek el sikereket az ukrán csapatok: múlt héten több mint 5 négyzetkilométert foglaltak vissza. A három hónapja indított ellentámadás kezdete óta délen már több mint 260 négyzetkilométer került vissza ukrán kézre.

Hozzátették, hogy hétfőre virradóra az ukrán légvédelem 18 orosz drónt és 17 rakétát lőtt le a Dnyipropetrovszki, Poltavai és Hmelnickiji terület fölött.

(Kiemelt képünkön egy ukrán katona ül egy páncélozott jármű tetején Bahmut külvárosában 2022. július 30-án. Fotó: BULENT KILIC / AFP)

13:12

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.