Aláaknázták a holttesteket Herszonban a visszavonuló orosz erők

Az orosz megszállás alól felszabadult Herszon városába érkezett Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli erők műveleti parancsokságának vezetője – számolt be a hétvégén hivatalos Facebook-oldalán a parancsnokság, amely videófelvételt is közzétettet arról, hogyan fogadták a helyi lakosok a katonai vezetőt.

2022. november 13., 18:29

Szerző:

A videó tanúsága szerint Herszon központjában legalább ezren gyűltek össze ukrán zászlókkal. A tömeg tapssal és „köszönjük” skandálással fogadta a déli erők műveleti parancsokát. Kovalcsuk megköszönte a város lakóinak, hogy kitartottak, támogatták az ukrán fegyveres erőket és bíztak bennük.  

Ünnep és készülődés a felszabadított területeken

Jaroszlav Janusevics Herszon megyei kormányzó szombaton a Facebookon bejelentette, hogy a felszabadult megyeszékhelyen újra megkezdte munkáját a legális ukrán regionális és városi katonai igazgatás, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az országos rendőrség – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Jurij Miszjahin, az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke közösségi oldalain videofelvételt tett közzé arról, hogy ukrán katonák kitűzik az ukrán zászlót a Herszon melletti Antonyivkai hídra, amelyet kivonulásukkor az orosz erők robbantással járhatatlanná tettek.

Légiriadó és tüzérségi támadások

Vasárnap délig kétszer is volt légiriadó Ukrajna egész területén, kivéve a Krím-félszigetet. A második riadót helyi idő szerint fél kettő után fújták le. Az ukrán déli műveleti parancsnokság vasárnapi közlése szerint az ukrán légierő az elmúlt napon csapásokat mért az orosz erők bevetési területeire, válaszul az ellenséges támadásokra.

Az orosz erők szombaton tüzérségi csapásokat mértek a Beriszlav térségében lévő ukrán állásokra. Az ukrán hadsereg nem szenvedett veszteségeket. Válaszul az ukrán légierő két csapást mért olyan területekre, ahova ellenséges erőket telepítettek. Ezen felül az ukrán erők rakéta- és tüzérségi egységei tűztámadásokat hajtottak végre orosz állások, valamint élőerő, felszerelés és fegyverek koncentrációs területei ellen a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján. A megerősített adatok szerint negyven orosz katona halt meg és három katonai jármű semmisült meg – írta az ukrán parancsnokság.

A holttesteket is aláaknázták

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közleményében arra szólította fel az embereket, hogy az orosz megszállás alól felszabadított településekre való visszatéréssel várják meg, amíg az aknamentesítő szakemberek végeznek, és a helyi hatóságok engedélyt adnak a hazatérésre.

„Számos példa van arra, hogy az ellenség lakóépületeket, polgári járműveket, sőt a holttesteket is aláaknázta” 

– hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy vasárnapra virradó éjjel az orosz erők Nyikopol térségét lőtték Grad sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, aminek következtében két nő sérült meg.

Ukrán és orosz áldozatok

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó tájékoztatása szerint a hatóságok két civil holttestét találták meg Jampil és Jarova településeken. Az elmúlt nap alatt az oroszok további két civilt öltek meg Bahmutban, egy pedig megsérült a régióan zajló harcok következtében. A kormányzó kiemelte, hogy a háború kezdte óta több mint 1200 civil halt meg és több mint 2500 sebesült meg Donyeck megyében.

Az ukrán vezérkar reggeli jelentése szerint az ukrán erők célzott csapást mértek a Herszon megyei Dnyiprjani településen egy épületre, amelyben mintegy ötszáz orosz katona tartózkodott. A támadás után két teherautóval vitték ki a halott orosz katonákat Tavrijszkba. A legközelebbi kórházba 56 súlyos sebesültet szállítottak, közülük 16 meghalt – írta a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés közlése szerint szombaton mintegy 650 fővel megközelítőleg 80 860-ra nőtt az orosz hadseregnek a február óta mostanáig Ukrajnában elszenvedett embervesztesége.

(Kiemelt képek: Odessza, 2022. november 12. Herszon oroszoktól való visszavételét ünneplik ukránok a dél-ukrajnai Odesszában 2022. november 12-én. Az előző nap az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA)