Már délen is áttörést értek el az ukrán erők

Orosz források szerint az ukrán erők Luhanszk és Herszon megyékben ismét előre tolták a frontvonalat. 

2022. október 4., 16:20

Szerző:

További területeket foglaltak vissza az ukrán erők az oroszok által illegálisan annektált területekből kedden. A ukrán hadsereg délen, Herszon városának közelében, illetve keleten, Luhanszk felé nyomul előre – írja a BBC.

Az ukrán hadsereg déli előretörését a Herszonban állomásozó orosz tisztviselők is megerősítették, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy az orosz erők közbeavatkoznak. Ukrajna miniszterelnöke, Volodimir Zelenszkij esti videós bejelentkezésében azt mondta, hogy a bátor harc sok területen folytatódik tovább, illetve, hogy néhány régióban sikerült újabb létesítményeket felszabadítani, de részletekkel nem szolgált.

Délen azonban Herszon megyében az oroszok által kijelölt kormányzó, Vladimir Saldo beismerte, hogy az ukránok a Dnyeper folyó melletti Dudcsány városát elfoglalva körülbelül 30 kilométerrel tolták beljebb a frontvonalat. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov azt mondta, hogy a létszám fölényben lévő ukrán tankok mély éket vertek Zolota Balka falutól délre is. Azt állította, hogy az oroszok mintegy 130 ukrán katonát öltek meg a harcokban.

Saldo szerint két ukrán zászlóalj megpróbálta elérni a Herszontól mintegy 70 km-re (44 mérföldre) keletre fekvő Kakhovka vízerőművet. Ez alapján a Reuters hírügynökség arról írt, hogy ukránok célja, hogy elfoglalják a Dnyeper folyó nyugati partján húzódó orosz ellátási útvonalat, amellyel mintegy 25 000 orosz katona utánpótlását biztosítják.

Mindeközben keleten a kijevi csapatok tovább nyomultak az oroszok által frissen annektált Luhanszk régióba. Október 1-én sikerült visszafoglalniuk a régió határán fekvő Liman városát. Jelentések alapján az ukránok a Luhanszk régióban található, orosz irányítás alatt álló Kreminne és Szvatove városok felé nyomulnak, és néhány oroszpárti blogger arról írt, hogy az oroszok csapatok ismét visszavonulót fújtak. 

Bár Moszkva már bejelentette, hogy annektálják a négy ukrán régiót, a Herszon, Zaporizzsija, Donyeck és Luhanszk régiók még nem állnak teljesen orosz irányítás alatt. A Kreml még azt sem döntötte el, hogy hol húzódnak az ország új határai – legalábbis hétfőn ez derült ki az orosz parlament szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak a nyilatkozatából, melyben a szóvivő kijelentette, hogy Luhanszk és Donyeck régiók immár Oroszország részei, de a Herszon és Zaporizzsija régiók határairól még folyik a konzultáció a lakossággal. 

Ukrajna egyértelmű célja, hogy minden megszállt területet visszafoglal Oroszországtól, még a 2014-ben elcsatolt a Krími félszigetet is. Luhanszk és Herszon régiókon egyre nagyobb az ukrán nyomás, az orosz védelmi minisztérium ott képzi ki újonnan mozgósított csapatait. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy ukrán katona sétál a Harkivtól keletre fekvő Mala Rogan faluban, miután az ukrán csapatok visszafoglalták a falut 2022. március 28-án. Fotó: Aris Messinis / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.