Ennek nem fognak örülni az oroszok: Új, pusztító fegyvert tesztelnek Ukrajnában a törökök

„Ukrajna tökéletes környezet, és lehetőséget kínál a tesztelésre”  – közölték maguk az ukránok.

2022. június 9., 15:33

Szerző:

Törökország megkezdte lézeres irányítású rakéták sorozatgyártását drónjaihoz – írja a török sajtóinformációk alapján a Portfolio.hu.

A lézerirányítású, Bozok nevű lőszer több sikeres teszten is átesett. A tesztelések során a különösen az ukrajnai háború nyomán világszerte ismertté vált Bayraktar TB2-es drónok lőtték ki a rakétákat.

A Bozok hatótávolságát a kezdeti 9 kilométerről 15 kilométerre növelték, de a fejlesztő még nagyobb hatótávolság elérésére törekszik.

A Bayraktar TB2-es drónokat az ukrán haderő is alkalmazza, számos videó jelent meg arról, hogy ilyen drónok pusztítanak el orosz páncélosokat és egyéb szárazföldi eszközöket.

Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-oldalán szintén közzétette, hogy megindult a Bozok sorozatgyártása.

„Ukrajna tökéletes környezet, és lehetőséget kínál a tesztelésre”

– írta a minisztérium, ami arra utalhat, hogy hamarosan ezekkel a rakétákkal támadhatják az orosz katonai járműveket a Bayraktar drónok az ukrajnai frontokon.

 (Kiemelt kép: a Luhanszki Népköztársaság T-80-as harckocsija. Fotó: Szputnyik/AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.