Így készül a háborús Ukrajna az Eurovízióra

Döntőbe került az ukrán együttes az Euróvíziós Dalfesztiválon, amely  a borzalmak rövid feledését ígéri a háborútól szenvedő nemzetnek. 

2022. május 14., 19:55

Szerző:

Ma este Ukrajnában milliók várják az Eurovíziós Dalfesztivál adását, különösen azért, mert az ország által delegált előadó is döntőbe került – írja a CNN lembergi tudósítója. 

Korábban sokan követték az eseményt kocsmákból, bárokból, nyilvános helyekről. Ám jelenleg a legtöbb ukrán városban a háború miatt különböző kijárási korlátozások vannak érvényben, így a többség minden bizonnyal otthonában fogja nézni a versenyt. 

A CNN riportere szerint a nehéz helyzet ellenére sokan izgatottan várják az estét, és remélik, hogy Ukrajna fog győzni, ezáltal is ráirányítva a figyelmet a háborúra.

A megtámadott országot a Kalush Orchestra képviseli a versenyen. Oroszországot ugyanakkor a katonai agresszió miatt idén kizárták.

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.