Óriási fegyverszállítmányt küld Németország Ukrajnának

Eddig példátlan, közel 3 milliárd eurós fegyverszállítmányt küld Németország az ukrán hadseregnek, jelentette be a német védelmi miniszter.

2023. május 13., 18:02

Szerző:

Rekord értékű, 2,7 milliárd eurónyi fegyver- és lőszerszállítmányt biztosít a német kormány Ukrajnának, erősítette meg a Spiegel értesüléseire Boris Pistorius német védelmi miniszter szombaton Berlinben. Az eredetileg a fegyverszállítást óvatosan kezelő német kormány ezzel az összeggel Ukrajna háborús erőfeszítésének egyik legnagyobb támogatójává vált.

Pistorius az értesülést Andrij Jermak ukrán védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján erősítette meg. Az összevetéshez érdekes, hogy 2023 első negyedévében a németek már 497 millió euró értékű fegyvert küldtek el Ukrajnának, ezt az összeget azonban elhomályosítja a jelenlegi bejelentés.

Az új küldemény összességében 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi páncélos járművet, 200 felderítő drónt, négy Iris-T légvédelmi rendszert, továbbá lőszert, tüzérségi lőszert és több mint 200 páncélozott harci és logisztikai járművet jelent.

Az új szállítmányt azelőtt jelentették be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap Aachenben átveszi a Nagy Károly-díjat. Azt még nem tudni biztosan, hogy a szombaton Rómában tartózkodó Zelenszkij személyesen is részt vesz-e a ceremónián.

(Kiemelt kép: Leopard 2 harckocsi egy németországi NATO-hadgyakorlaton. Fotó: ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.