Ukrajna szerint mentős osztagokat támadtak meg az oroszok

Az ukrán hatóságok szerint az oroszok a Pokrovszk város elleni támadás során mentőosztagokat is célba vettek.

2023. augusztus 8., 19:41

Szerző:

Tovább növekedett a halálos áldozatok száma az ukrajnai Pokrovszk város lakóházaira mért orosz rakétacsapást követően. A Szabad Európa szerint ráadásul ukrán hatóságok közölték, az oroszok mentőegységeket is célba vettek támadásaik során. Pavlo Kirilenko kormányzó szerint a támadásban rendőrök, mentősök, és a mentésben részt vevő katonák és megsebesültek, összességében pedig több tucat emberről van szó.

A kelet-donyecki Pokrovszk belvárosát érintő rakétatámadások hétfő este történtek, de a mentőosztagok még kedden is dolgoztak, akiket az oroszok ugyancsak megtámadtak.

„Mindenki ott volt a rendőrségtől, mert szükség volt rájuk az emberek mentéséhez az első rakétacsapás után – mondta Ivan Vihivszkji, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője kedden. – Tudták, hogy a romok alatt sérültek vannak – reagálniuk kell, ásniuk kell, ki kell hozniuk őket, menteniük kell. Az ellenség szándékosan csapott le másodszorra is.”

Az a módszer, amikor a civilek elleni támadás után még a segítségükre sietőkre is lecsapnak egyszer, dupla koppintásként ismert, és az orosz légierő már a szíriai polgárháborúban is előszeretettel használta azt, felvetve a háborús bűncselekmények gyanúját, ugyanúgy, ahogy most Ukrajnában is.

A pokrovszki támadásokban összesen öt civil, egy mentő és egy katona életét is veszítette eddig. Itt az orosz légierő Iszkander irányított rakétákat használt. De irányított bombával lecsaptak Harkov megyében, Kupjanszk mellett is egy falura, amelyet az ukránok csak ősszel hódítottak vissza. Itt két civil halt bele a támadásokba.

(Kiemelt kép: lerombolt lakóházak a 2023. augusztus 7-i támadás után a Donyeck megyei Pokrovszkban, Ukrajnában. Fotó: Jose Colon / Anadolu Agency via AFP)