Már Afrikában is gőzerővel terjed az oroszbarát propaganda

A több mint 4 millió követőnél rendelkező oldalak Oroszország álláspontját népszerűsítik az ukrajnai háborúval kapcsolatban, megkérdőjelezve a Facebook ígéretét a külföldi befolyás elleni kampányok leküzdésére.

2023. augusztus 7., 10:15

Szerző:

Miközben Oroszország erősíti kapcsolatait Nyugat- és Közép-Afrika francia nyelvű területeinek kormányaival, a térség közösségi média felhasználóinak szembesül a Moszkva-barát befolyásolási kampányok özönével: rengeteg videó, kép és hír Oroszországot ábrázolja pozitív fényben – jellemzően Franciaország, a régió korábbi gyarmati hatalmának rovására 

– írja a The Intercept.

A Reset technológiai megfigyelőcsoport által végzett vizsgálatok szerint egy 53 Facebook-oldalból álló hálózat márciustól kezdődően terjeszti azokat a francia nyelvű videókat, amelyek a Kreml álláspontját hirdetik az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A Reset szerint az oldalakon megosztott tartalmak a „hiteltelen tartalmak” közös vonásait mutatják. Ezt a kifejezést a Meta, a Facebook anyavállalata használja annak leírására, amikor az oldalak hamisan ábrázolják magukat, és meghatározott politikai vagy pénzügyi célok érdekében együttműködnek. A fiókoknak összesen 4,3 millió követője van, ami több, mint a hasonló nagy horderejű afrikai hálózatoké, mint például a Russosphere, a közösségi média platformokon működő frankofón oldalak hálója, amely az év elején került nyilvánosságra, valamint számos oroszbarát oldal, amelyet a Facebook 2019- ben és 2020- ban felfüggesztett.

Áprilisban a cég elbocsátotta a félretájékoztatásra összpontosító 50 fős mérnöki csapatának „többségét”. Májusban egy másik leépítési kör elérte az üzleti és technológiai részlegeket, amelyek a tartalom moderálásával foglalkoztak, júliusban pedig arról számoltak be, hogy a Meta csendben csökkentette a választási dezinformációkat vizsgáló és a trollkampányokat koordináló csapatok létszámát, ami világszerte fokozta a közelgő 2024-es választások körüli aggodalmakat .

A leépítések mellett a Meta kritikusai régóta azt állítják , hogy a vállalat nem fordít elegendő erőforrást az angoltól eltérő nyelven, például a szubszaharai Afrikában közzétett tartalmak monitorozására – más szóval, a személyazonosságukat félrevezető oldalak a közös célok elérése érdekében nagyobb valószínűséggel észrevétlen marad.

„Az afrikai országokat egyáltalán nem tekintik kiemelt zónának geopolitikai okokból, erőforrásokkal kapcsolatos okok miatt, hanem a [nyelvi akadályok] miatti nehézségek miatt sem”

– mondta Asma Mhalla, a technológiai és digitális szabályozásra szakosodott francia kutató .

A Meta szóvivője elmondta, hogy a vállalat elkötelezett az afrikai tartalom figyelése mellett, és rámutatott arra, hogy a vállalat felszámolja a külföldi befolyási kampányokat az angoltól eltérő nyelveken, beleértve a francia nyelvű Afrikát is. Az év elején a cég bezárt egy 65 000 követővel rendelkező fiókcsoportot Burkina Fasóban.

(Kiemelt képünk: Orosz zászlókat lengető és Vlagyimir Putyin orosz elnök portréját tartó tüntetők gyülekeznek a kinshasai francia nagykövetség előtt 2023. március 1-jén, Emmanuel Macron francia elnök kongói látogatása elleni tüntetésen. Arsene Mpiana / AFP)