Ukrajna kiakadt Magyarország miatt

Budapest továbbra is blokkolja az Ukrán közeledést a NATO-hoz.

2022. február 5., 06:11

Szerző:

Magyarország vétója miatt nem vehet részt Ukrajna a NATO Kooperatív Kiber- védelmi Kiválósági Központjának (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) munkájában, ami jókora felháborodást keltett az ukrán vezetésben, írja a Kárpáthír az ukranews.com portálra hivatkozva.

Az ukrán nemtetszésnek Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára adott hangot.

Felháborodva közölte, hogy mindössze egy NATO tagország, amely ráadásul Ukrajna közvetlen szomszédja és állítólag partnere, ellene szavazott annak, hogy Ukrajna részt vehessen a NATO kibervédelmi központjának munkájában.

Az USA és Nagy-Britannia is támogatta a múlt év nyarán benyújtott ukrán kérelmet, amelynek elbírálása ugyanúgy működik, mint minden a NATO-n belül. Vagyis valamennyi tagállam beleegyezése szükséges.

„Ám ez az EU-s tagállam, a közvelten szomszédunk ellenünk szavazott, hát partnernek nevezhető az ilyen?"

– méltatlankodott az RNBO titkára.

A portál megjegyzi, hogy a NATO szolidaritásáról biztosította Magyarországot az ukrajnai magyarságot a nyelvtörvény és oktatási törvény miatt ért jogsértés miatt. Ukrajna a magyar követelés nyomására kötelezettséget vállalt a kisebbségi jogok megvédésére, aminek nem tett eleget, ezért Budapest továbbra is blokkolja az Ukrán közeledést a NATO-hoz.

(Kiemelt kép:  Dunaharaszti, 2022. január 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Marso Kft. logisztikai központjának átadási ünnepségén Dunaharasztiban 2022. január 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd)