Két hajó is elindult az ukrán gabonáért a Fekete-tengeren

Ezek az első hajók július vége óta, amikor Oroszország felmondta a gabonaszállítási egyezményt.

2023. szeptember 16., 19:56

Szerző:

Ukrajna szombaton bejelentette, hogy két teherhajó tart a Fekete-tengeren ukrán kikötők felé, az elsők július vége óta amikor Oroszország felmondta a gabonaszállítási egyezményt.

„Az első kereskedelmi hajók most haladnak át az ideiglenes folyosón az ukrán kikötők felé tartva” – írta Facebook-oldalán Olekszandr Kubrakov, az újjáépítéséért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.

A Resilient Africa és az Aroyat nevű hajók készek Csornomorszk kikötőjében megközelítőleg 20 ezer tonna gabonát berakodni, amelynek a rendeltetési helye Afrika és Ázsia - áll a két hajó parancsnoksága által kiadott közleményben. A dokumentum szerint a hajók a Karolina-szigeteki Palau zászlaja alatt közlekednek, a legénység tagjai török, azeri, egyiptomi és ukrán állampolgárok.

Moszkva korábban többször arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gabonát szállító hajókat célpontnak tekinti.

Oroszország júliusban felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött gabonaszállítási egyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette a világélelmezés szempontjából létfontosságú ukrán gabona exportját.

Azóta Oroszország többször légierővel támadta az ukrajnai kikötőket és gabonakereskedelmi létesítményeket.

„Egy hónap alatt (...) 270 ezer tonna gabonát semmisítettek meg" az orosz légicsapások” – közölte Olekszandr Kubrakov augusztus végén.

Most elmondta azt is, hogy jelenleg ellentétes irányban – a Boszporuszi-szoros felől – „öt teherhajó hajózik az Ukrajna által biztosított ideiglenes folyosón”.

(Kiemelt kép: ukrán gabonát szállító Super Bayern (C) teherhajó hajózik a Boszporusz bejáratánál, a Fekete-tengeren, Kumkoy partjainál, Isztambultól északra, 2022. november 2-án. Recep Tayyip Erdogan elnök a török és az orosz védelmi miniszterek közötti telefonbeszélgetést követően 2022. november 2-án újraindult az ukrán gabonát és más mezőgazdasági termékeket szállító hajók forgalma. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felhívta török kollégáját, Hulusi Akart, hogy tájékoztasson arról, hogy "a gabonaszállítások ma 12 órától folytatódnak a korábban tervezett módon" - mondta Erdogan a parlamentben. Fotó: Ozan KOSE / AFP)