Szurovikin előkerült, élve

Algériai látogatáson tűnt fel két hónapos távollét után Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajna elleni orosz háború korábbi főparancsnoka – jelentette az orosz sajtó pénteken az oráni nagymecset Facebook-oldalán közzétett fényképeket közölve.

2023. szeptember 16., 07:32

Szerző:

„Az Abdel-Hamíd Ben Badísz-nagymecsetet magas rangú orosz katonai küldöttség látogatta meg, amelyet a vallási ügyek igazgatója és a nagymecset imámja fogadott” – áll a fényképeket kísérő üzenetben. 

A tábornok bézs színű civil öltözékben látható, egyenruhás orosz katonatisztek és az imám mecsetje, Abu Abdallah Zebar társaságában. 

Szurovikin algériai látogatásának célját nem közölték, és Moszkva sem adott ki közleményt a látogatásról. A tábornokot a Wagner orosz magán zsoldoshadsereg vezetőjéhez közel állónak tartották, és sorsáról találgatás folyt azóta, hogy a csoport kudarcba fulladt júniusi lázadása után eltűnt a közéletből. 

A zsoldoshadsereg fellázadásakor Szurovikin felszólította a Wagner tagjait, hogy „álljanak le”, és térjenek vissza kaszárnyáikba, „mielőtt túl késő lesz”.

A tábornok az afganisztáni szovjet háború és a 2000-es évekbeli második csecsenföldi háború veteránja, részt vett a szíriai orosz hadjáratban is 2015-ben. Tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban a „különleges hadművelet” irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, akinek ő lett az egyik helyettese.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök kitüntetést ad át Szergej Szurovikin vezérezredesnek, a szíriai orosz csapatok parancsnokának a Moszkvában, a Kremlben. Fotó: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP)