Házi őrizetbe került Szergej Szurovikin

Armageddon tábornok most került elő a Wagner-lázadás óta. Eltávolították a katonai vezetéből és azt mondták neki, hogy maradjon radar alatt, amíg el nem felejtik. 

2023. augusztus 16., 13:55

Szerző:

Szergej Szurovikin orosz tábornokot, akit Jevgenyij Prigozsin száműzött Wagner-vezér szövetségesének tartanak, eltávolították a moszkvai Ukrajna elleni háborúban betöltött vezető szerepéből, és házi őrizetben van az orosz katonai bloggerek és a média körében terjedő híradások szerint – írja a Politico. Az orosz biztonsági erőkhöz közel álló VChK-OGPU blog vasárnap késő este arról számolt be, hogy Szurovikin most „egyfajta házi őrizetben van”. Nem hagyhatja el a lakást, de látogahatják beosztottjai. 

Szurovikin „Armageddon tábornokként” lett  ismert  a csecsenföldi és szíriai agresszív katonai akciói miatt. A  Wagner-lázadás óta nem volt látható a nyilvánosság előtt, miután olyan hírek terjedtek el, hogy tudott Prigozhin tervezett lázadásáról .

„Nincs hivatalos nyomozás, de Szurovikin hosszú ideig bizonytalanul válaszolt a kényelmetlen kérdésekre” – írja  a VChK-OGPU, hozzátéve, hogy a tábornoknak azt tanácsolták, hogy maradjon „ maradjon csöndben, amíg elfelejtik”. A blog egy, a helyzetet ismerő személyt idézve azt írja, hogy Szurovikin végső sorsáról „egy embernek kell döntenie, és minél tovább tart, annál jobban lehűl” – utalva Vlagyimir Putyin orosz elnökre.

A jelentés csak néhány nappal azután érkezett, hogy Viktor Szobolev volt orosz altábornagy, aki jelenleg az Állami Duma képviselője a News.ru-nak elmondta, hogy Szurovikint eltávolították a Kreml ukrajnai erőinek parancsnoki tisztéből. Szobolev arra is utalt, hogy Szurovikin végül visszatérhet, és azt mondta az orosz híroldalnak, hogy a tábornok a későbbiekben hasznos lehet a hadsereg számára, ha nem derül ki, hogy súlyos jogsértést követett el. 

A Kreml egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan nyilvánosan Szurovikin hollétéről, sem a Wagner-lázadásról szóló pletykákról. 

(Kiemelt képünkön: Szergej Szurovikin. Fotó: Wikipédia)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.