Válság az EU-ban – Szlovákia és Lengyelország is meghosszabbítja az ukrán gabona behozatali tilalmát

A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót. Szlovákia hasonló döntését Ódor Lajos megbízott miniszterelnök jelentette be.

2023. szeptember 16., 07:58

Szerző:

„Néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy feloldották az óvintézkedéseket, azaz a behozatali tilalmat” – jelentette ki Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén. Hozzátette: azt szerette volna, hogy az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó embargót.

Megerősítette: Varsó a tilalmat az EB hozzájárulása nélkül is fenntartja. 

„Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk Ursula von der Leyenre”

– fogalmazott. Aláhúzta: a gabonatilalom meghosszabbítása a lengyel gazdák érdekeit védi. 

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Morawiecki bejelentésével összhangban még pénteken kiadják az embargó meghosszabbításáról szóló rendelkezést. 

Marcin Przydacz, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az EB döntése ellentétes az Ukrajnával szomszédos országok érdekeivel, a belső uniós piac és az Európai Unió gazdaságának érdekeivel. 

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalomnak az év végéig szóló meghosszabbítására szólította fel az EB-t. A dokumentumban kilátásba helyezték: Lengyelország szükség esetén nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot.

Ódor Lajos megbízott miniszterelnök közölte, hogy Szlovákia Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan jár el a kérdésben. 

Az EU májusban engedélyezte Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia számára, hogy kitiltsa a hazai piacról az ukrán gabonát, kukoricát, repcét és napraforgót, azzal a feltétellel, hogy engedélyezik a transzfert. Az engedély szeptember 15-én jár le.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az udvari búzagarat. A környező gazdaságokból folyamatosan érkezik az idei gabonatermés a Hajdú Gabona Zrt. Hajdúnánási Malomüzemébe, ahol közel 70 tonnányi gabona betárolását tervezik a nyár végéig. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)