Tízezrek vettek részt az újabb kormányellenes tüntetésen Prágában

Újabb kormányellenes tüntetésre került sor vasárnap délután Prágában.

2023. április 16., 17:29

Szerző:

Prágában, a Vencel-téren összegyűlt több tízezer tüntető előtt felszólalók élesen bírálták a Csehországban tapasztalható drágulást, a gyógyszerhiányt, az állami költségvetés magas hiányát, követelték az Ukrajnának nyújtott segítség korlátozását, Csehország kilépését a NATO-ból és a Petr Fiala vezette jobbközép kormány lemondását. Szerintük a kabinetnek nem az ukránok, hanem a csehek problémáinak megoldásával kellene foglalkoznia.

A szegénység ellen meghirdetett mintegy kétórás megmozdulást a parlamenten kívüli Právo Respekt Odbornost (Jog, Tisztelet, Szakértelem – PRO) nevű párt szervezte. A Vencel-téri tüntetők cseh zászlókat lengetve kormányellenes jelszavakat skandáltak.

Jindrich Rajchl, a PRO elnöke kijelentette, hogy a cseh lakosság mai elszegényesedéséért a kormány felelős, ezért mihamarabb távoznia kell.

Korábban Jindrich Rajchl azt hangoztatta, hogy blokád alá kívánják vonni a kormányépületeket. Most csak annyit mondott, hogy a tüntetést a Vencel-térről a jövőben a kormány székháza elé viszik. A szónok beszédében „gyülevész bandának” nevezte a kormányt.

(Kiemelt képünk: Emberek tüntetnek a "Csehország a szegénység ellen" elnevezésű kormányellenes tüntetésen a Vencel téren Prágában, Csehországban 2023. április 16-án. Fotó: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)