Újra járható a Krími híd, már ha elég bátor hozzá

Állítólag egy sávon már járható a felrobbantott krími híd. Rácz András Oroszország-szakértő szerint hajmeresztő tákolás folyik a hídon. 

2023. július 18., 13:53

Szerző:

Részben újra járható a Krími hid egy nappal azután, hogy támadás érte – közölte az orosz kormány. A helyi orosz kormányzó azt mondta – írja a BBC nyomán a Népszava –, hogy a Kercsi-szoroson átívelő híd egy sávját használhatják a közlekedők.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes reményét fejezte ki, hogy szeptember közepére helyreállhat a kétirányú forgalom. Az orosz közlekedési minisztérium szerint a híd támaszai nem sérültek meg a támadásban, amely átszakította a hidat. Mint arról korábban mi is beszámoltunk: egy „rendkívüli esemény” következtében megrongálódott a Krími híd, az Ukrajnában harcoló orosz csapatok kulcsfontosságú utánpótlási vonala, egy férfi és egy nő meghalt, lányuk megsérült.

Az eset után drónháború tört ki Oroszország és Ukrajna között: Ukrajna a Krím félsziget, Oroszország pedig Odessza és más ukrajnai városok ellen intézett dróntámadásokat.

A híd elleni támadást azóta Peking is elítélte, egyben felszólította a harcoló feleket, hogy tartózkodjanak a polgári célpontok és infrastruktúra elleni támadásoktól.

Rácz András oroszország-szakértő azonban szkeptikus az orosz kormány bejelentésével kapcsolatban. Mint írja: „A tegnap esti bejelentésben az is szerepelt, hogy éjszaka újra tud indulni az autóforgalom az egyik hídpályán, váltakozó irányú forgalommal, öt tonnás súlykorlátozással (tehát nehezebb teherautók nem tudnak erre jönni).

A reggel elérhető orosz hírek szerint ez meg is valósult egy elég hajmeresztő megoldással: egy acéllemezzel áthidalták a nem elmozdult, csak sérült hídszakaszt. 

A kulcskérdés az, hogy igaz-e, hogy a pillér tényleg nem sérült; néhány napon belül biztosan lesz pontosabb információ. 

Az mindenesetre biztosra vehető, hogy ezen a hídon katonai teherautó-forgalom, tehát utánpótlás-szállítás jó darabig nem lesz.”

(Kiemelt képünk: Krími híd elleni támadás, kamera kép. Forrás: Telegram)