Dróntámadás érte a Krím félszigetet és Odesszát

Ukrajna a Krím félsziget, Oroszország pedig Odessza és más ukrajnai városok ellen intézett dróntámadásokat keddre virradóra – közölték hivatalos orosz és ukrán források.

2023. július 18., 08:52

Szerző:

Az orosz légvédelem 28 ukrán drónt semmisített meg a Krím fölött: tizenhetet lelőtt, tizenegyet pedig elektronikai eszközökkel tett ártalmatlanná. A támadásoknak nincsenek áldozataik, és anyagi károk sem keletkeztek – tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium.


Keddre virradóra Ukrajnában országszerte légiriadót hirdettek: Odessza, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck, Harkiv, Dnyipropetrovszk, Poltava, Kirovohrad és Cserkaszi megyében is szóltak a szirénák.


Mikolajiv megyében négy drónt lőtt le az ukrán légvédelem. A szomszédos Odesszában hat Kalibr manőverező robotrepülőgépet és huszonegy harci drónt semmisítettek meg – közölte az ukrán hadsereg déli parancsnoksága. A lezuhanó törmelékek és a lökéshullámok károkat okoztak a kikötőben és lakóépületekben. Egy civil megsérült.


Odessza megyében három kikötő található, amelyek alapvető fontosságúak a világ élelmiszer-ellátása szempontjából.


Az orosz-ukrán háború 2022. februári kezdete után Ukrajna fekete-tengeri kikötőit orosz hadihajók zárták le, megakadályozva az ukrán gabonaexportot a tengeren át. Moszkva és Kijev 2022 júliusában írta alá azt a megállapodást, amely lehetővé tette a gabonaszállítást a térségben. Az egyezmény hétfő éjjel lejárt, és Oroszország bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az Ukrán Területi Védelmi Erők tagjai fegyverrel céloznak egy lehetséges drónra egy lakóház közelében, amelyet egy lezuhant rakéta törmeléke talált el Kijevben 2022. március 20-án. fotó: FADEL SENNA / AFP)