Újságírókra vadásznak Mexikóban

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban. Antonio de la Cruzt szerdán lőtték agyon ismeretlen elkövetők a Ciudad Victoria városában található háza közelében - jelentette az Expreso című helyi lap, amelynek dolgozott.

2022. június 30., 06:41

Szerző:

Jesús Ramírez mexikói kormányszóvivő a Twitteren közölte, hogy de la Cruz felesége és lánya is megsebesült a merényletben. Francisco Cabeza de Vaca, Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója szerint az orvosok a lány életének megmentésén fáradoznak.

A Milenio című lap arról számolt be, hogy a támadók motorokról nyitottak tüzet a család autójára. A helyi sajtó egyébként úgy tudja, hogy újságírói tevékenysége mellett de la Cruz a Polgárok Mozgalma (Movimiento Ciudadano) nevű párt szóvivője is volt.

De la Cruz volt idén a tizedik újságíró, akit megöltek Mexikóban. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint a latin-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára. Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat pedig azért vesznek célba, mert beszámolnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is életveszélybe sodorhatja őket. Civil szervezetek szerint az újságírók gyilkosainak több mint 90 százaléka büntetlen marad.

(Kiemelt képünk illusztráció. A jaliscoi ügyészség ügynökei őrködnek azon a helyszínen, ahol négy rendőrt és a szervezett bűnözés nyolc feltételezett tagját megölték, hat másikat pedig megsebesítettek egy összecsapásban a mexikói Jalisco állam El Salto városában 2022. június 23-án. Fotó: ULISES RUIZ / AFP)

2022. augusztus 7., 15:22

Legalább 12 halottja van eddig az észak-afganisztáni Dauzdzsán tartományban kitört kolerajárványnak a helyi egészségügyi központ vasárnapi közlése szerint.

2022. augusztus 7., 13:43

Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat, közölte Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára, miután péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé.