Újabb rangos elismerésben részesült Karikó Katalin

Most Franciaországban vehetett át egy kitüntetést. 

2021. szeptember 28., 18:35

Szerző:

Karikó Katalin kapta idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t. Az akadémia szerint Karikó Katalin munkássága a koronavírus elleni küzdelem szempontjából kulcsfontosságú. Méltatásukban említik az új oltási stratégiák kidolgozására és az mRNS-sel történő kutatásaira is.

A Grande Médaille elismerést egyébként 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. Az elismerés létrehozásakor mintegy 122 díjat vontak össze. A  kitüntetést minden évben különböző tudományterületeken munkálkodó hazai vagy külföldi tudósnak ítélik oda. Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Grande Médaille elismerést 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia.

 A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak. A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára.

(Kiemelt kép: A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.