Újabb ország, ahol durva hátrányba kerülnek az oltatlanok

Nem szállhatnak repülőre, nem plázázhatnak, és étterembe sem ülhetnek be.

2021. július 29., 16:30

Szerző:

Pakisztán augusztus 1-jétől megtiltja a légi utazást a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, és augusztus 31-ig minden állami alkalmazottnak fel kell vennie az oltást – jelentette be csütörtökön a kormány egy sor más intézkedéssel egyetemben.

Augusztus 1-jétől a be nem oltottak nem léphetnek be kormányzati épületekbe, iskolákba, éttermekbe és bevásárlóközpontokba – erősítette meg egy iszlámábádi egészségügyi miniszteri sajtótájékoztatón Aszad Umar, a pakisztáni parancsnoki és műveleti központ (NCOC) vezetője. Az NCOC a pakisztáni koronavírus-járvány elleni intézkedéseket koordináló katonai irányítású testület. A felsőoktatási hallgatóknak és a tanároknak, valamint a közösségi közlekedésben és a kiskereskedelemben dolgozóknak is kötelező lesz az oltás felvétele augusztus 31-ig – erősítették meg a sajtóeseményen.

Európában több ország is hasonló hátrányokban részesülnek az oltatlanok. Olaszországban és Olaszországban több tízezres tüntetéseken tiltakoztak a oltottak és oltatlanok közti különbségtétel ellen – a szigorítások fogadtatását ebben a cikkben foglaltunk össze. Pakisztánban meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzések száma, elsősorban a delta variáns következtében, de május óta a béta és alfa változatok is jelen vannak az országban.

A nyilvántartott koronavírus-fertőzések aránya országosan 7,53 százalékon áll az NCOC adatai szerint, de a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosában ez a szám az elmúlt hetekben elérte a 23 százalékot. Az elhanyagolt pakisztáni egészségügyi rendszer rendkívül nagy nyomás alatt működik. Az iszlámábádi kormány a csigalassúsággal elindult országos oltási programot később felgyorsította, különösen az ország közepén fekvő Pandzsáb tartományban. A szerdai napon 850 ezer adag oltást adtak be egész Pakisztánban, de Aszad Umar szerint a cél a napi egymillió adag vakcina beoltása.

Az NCOC adatai szerint már több mint 27,8 millió ember kapta meg az első oltást, de csak 5,9 millióan vették fel a másodikat is a 220 milliós pakisztáni lakosságból. Az elmúlt 24 órában 4497 új fertőzést és 76 halálesetet regisztráltak, és több mint 3000 beteg van életveszélyes állapotban. Pakisztánban eddig 23 209 személy halt meg a koronavírus-fertőzés következményeiben.

(Kiemelt kép: Rendőrök akadályokat helyeznek el a Clifton strand közelében, amelyet a hatóságok lezártak a növekvő számú koronavírusos esetek miatt Karacsiban, 2021. július 26-án.Fotó: Asif Hassan / AFP)