Újabb ökológiai katasztrófa fenyegeti a Sajót

Újabb csapás érte a Sajót azt követően, hogy majdnem 5 hónapon keresztül szennyezett volt a vize.

2022. július 17., 15:34

Szerző:

Egy kisebb viízerőművet üzemeltető vállalat terelte a saját csatornájába a Sajó vizét, amely következtében elapadt a folyó egy kilométeres szakaszon – írta az Új Szó.

Az ügyben már a helyi rendőrség nyomoz, erről Lenka Ivanová rendőrségi szóvivő beszélt. A járási hatóság környezetvédelmi osztályának szabályzatában 480 liter/másodperces vízhozamot határoztak meg, ami ebben az esetben nincs betartva. A horgászok szerint az érintett folyószakasz kiszáradása egy újabb természeti katasztrófát idézhet elő.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én. Fotó: MTI/Komka Péter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.