Újabb medvetámadás Székelyföldön

Egy héten belül már másodszor történt meg. A kápolnásfalui férfi épp a háziállatait ellenőrizte, amikor rátámadt a vadállat.

2021. június 21., 10:19

Szerző:

A szerencsétlenül járt férfin életmentő beavatkozást hajtottak végre a csíkszeredai kórházban - közölte Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke a Facebook-oldalán.

A héten ez volt a második medvetámadás Hargita megyében. Péntek hajnalban Hidegkút határában támadt egy 54 éves pásztorra a medve. Az áldozat rendkívül súlyos mellkasi és koponyasérüléseket szenvedett, az orvosok hat órán át műtötték. Ugyancsak pénteken a Kolozs megyei Ördöngösfüzes és Cege közötti megyei úton gázolt el egy medvét egy autós. Csütörtökön Tusnádfürdőn tört be egy panzióba és egy kürtőskalácssütő és -árusító üzletbe a medve.

Az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszélyt jelző sürgősségi hívások száma Romániában, és míg korábban kilenc, idén már 13 megyében kértek segítséget a medvék miatt.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken bejelentette: a tárca olyan törvénymódosítást készít elő, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a medvetámadások esetében. „Amikor emberéletek forognak veszélyben, azonnal be kell avatkozni. A jelenlegi szabályozás szerint hatvan napon belül lehet kilőni vagy eltávolítani a problémás egyedeket, és a művelet rendkívül sok bürokráciával jár” – mondta a miniszter.

(Kiemelt képünk: Agent Green NGO via AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.