Újabb áldozatai vannak a puccsnak

Ismét könnygázt vetettek be a hatalomátvétel ellen tüntetők oszlatására.

2022. január 17., 19:14

Szerző:

Ismét könnygázt, vízágyúkat, hanggránátokat és éles lőszert vetettek be hétfőn a szudáni fővárosban, Kartúmban az elnöki palota felé menetelő, a katonai hatalomátvétel miatt tiltakozó tüntetők ellen a biztonsági erők, hét tüntető meghalt – közölte hétfőn az MTI. 

Az áldozatok halálát a rendvédelmi szervek éles lőszerrel leadott lövései okozták – közölték orvosok. A tiltakozók két kilométerre az elnöki palotától gyülekeztek, eltorlaszoltak egy főutat al-Dijum városnegyedben, és autógumikat égettek, mielőtt elindult a menetük. A hadsereg – most első ízben a tüntetések kezdete óta – nehézfegyverzetet is felvonultatott.

Az országban az október 25-i katonai hatalomátvétel óta rendszeresen vonulnak óriási tömegek az utcára polgári kormányzást követelve. A hatalomátvétel véget vetett a polgári szervezetekkel Omar el-Basir egykori diktátor 2019-es megbuktatását követően kialakított együttműködésnek.

A nyugati nagyhatalmak bírálták a puccsot, és felfüggesztették az országnak nyújtott segítséget.

Szudáni katonai vezetők kijelentették, hogy a puccs a káosztól óvta meg Szudánt, és tiszteletben tartják az emberek  jogát a békés tüntetéshez. Visszahelyezték a kormányfői székbe az októberben menesztett Abdalla Hamdokot, aki azonban januárban lemondott.

Hetvenegy halott 

A tüntetőkkel kapcsolatban álló orvosok szerint a tiltakozó mozgalom során a hétfői áldozatokkal együtt legalább hetvenegy ember halt meg a biztonsági erőkkel lezajlott összecsapásokban.

 Az egyik korábbi tüntetésen megkéseltek egy rendőrtábornokot, a rendvédelmi erők pedig már több ízben éles tölténnyel lőttek a tüntetőkre, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint előfordult az is, hogy rátámadtak a kórházakban ápolt sebesültekre és orvosokra is.

(Kiemelt kép: Egy szudáni tüntető Kartúmtól délre, 2022. január 17-én. Fotó: AFP)

 

 

14:54

A város oroszországi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai Mariupol kikötőjébe, hogy fémet rakodjon fel és szállítson Oroszországba, amit Kijev fosztogatásnak minősített. 

14:30

Ukrajna megkezdte a Harpoon hajóelhárító rakéták átvételét Dániából és önjáró ágyúk átvételét az Egyesült Államokból – közölte szombaton Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki szerint a fegyverek az orosz invázió ellen harcoló erőket fogják erősíteni.

Kuba, Venezuela és Bolívia vezetői pénteken tiltakozásul alternatív csúcstalálkozót tartottak Havannában, mivel ezeket az országokat nem hívták meg az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) júniusi csúcstalálkozójára – jelentette a Reuters brit és a francia AFP hírügynökség.