Ittas vezetés miatt kényszerült lemondásra a miniszter

Kiri Allan új-zélandi igazságügyi miniszter ittasan vezetett, majd a rendőri igazoltatásnak is ellenállt, ennek nyilvánosságra kerülése után pedig a  választási kampány kellős közepén távoznia kellett a kormányból.

2023. július 25., 18:36

Szerző:

Lemondott pozíciójáról Kiri Allan, új-zélandi igazságügyi miniszter, miután kiderült, a 39 éves politikust ittas vezetésen érte a rendőrség. A BBC beszámolója szerint Allan korábban balesetet szenvedett, és a rendőri igazoltatás során, amelynek ellenállt, kiderült az is, hogy a miniszter autóját ittas állapotban vezette. A balesetben más nem sérült meg.

Allan arról beszélt, az eset után vállalnia kell a felelősséget, és a kormány bizalma is megrendült benne. Botránya nehéz helyzetbe sodorta Chris Hipkins munkáspárti kormányát, amelynek az októberi parlamenti választás előtt ez már a harmadik miniszteri lemondás, amellyel számolnia kell. A bevándorlási miniszter, Michael Wood egy összeférhetetlenséget okozó tőzsdei ügylet miatt kényszerült távozni júniusban, Meka Whaitiri vámügyi miniszter pedig májusban a pártot és kormányt is elhagyva az ellenzék padsoraiba ült át.

Hipkins arra vonatkozott, a baleset után Allan „nagy mértékű érzelmi stresszben szenved [...] és belátta, hogy ebben az állapotban nem tudja elvégezni miniszteri feladatait.” Allen később mindehhez hozzátette, magánéleti problémái miatt a baleset idején „nem volt jól” de amellett, hogy miniszteri teendőit átadja, szándéka visszatérni az aucklandi parlamentbe, hogy képviselői teendőit ellássa.

A legújabb felmérések szerint a kormányzó Munkáspárt és az ellenzék immár fej-fej mellett van, az viszont még nem világos, Allan botránya hogyan befolyásolja majd a választók véleményét a kormányról.

(Kiemelt kép: Kiri Allan távozó új-zélandi igazságügyi miniszter. Fotó: Wikimedia Commons)