Közel negyven év után visszatértek a kakapók Új-Zéland szárazföldi részére

Az éjszaka aktív madár képtelen a repülésre, emiatt könnyű célpont a ragadozók számára.

2023. július 19., 13:07

Szerző:

Whenua Hou-ról (Codfish-szigetről) négy hím kakapót szállítottak át az Északi-szigeten található Waikato régióba szerdán. A bagolypapagájok egyedszáma 1995-ben érte el a mélypontot 51 példánnyal, azóta gyarapodik állományuk – mondta el egy fajmegőrzésért felelős illetékes. 

A tisztségviselő rámutatott: a kakapók eddig olyan szigeteken éltek, ahol nem vadászott rájuk semmiféle állat, így visszatérésük a szárazföldre „jelentős teljesítmény minden érintett számára”. Az áttelepítés célja egyelőre nem a madarak szaporítása, hanem annak tesztelése, hogy milyen típusú élőhely lenne megfelelő nekik a már megszokott szigeteken kívül.

Az Új-Zélandon őshonos, éjszaka aktív, nagytestű, röpképtelen kakapó a világ egyik legritkább madara.

Neve a papagájt jelentő „kaka” és az éjszakát jelentő „po” maori szavakból áll össze. A kakapók a kormány és a helyi maori közösség több évtizedes munkájának köszönhetően menekültek meg a kihalástól. 2016 óta állományuk megduplázódott, és 2022-ben már 252 bagolypapagáj élt Új-Zélandon.

Az 1980-as években még éltek kakapók Új-Zéland szárazföldi részén, de a telepesek által behurcolt állatok – például patkányok, macskák és görények – miatt állományuk már addigra is jelentősen megcsappant. Az Északi-szigetről az 1960-as években tűntek el. A faj jelenleg csak öt kisebb szigeten fordul elő.

(Fotó:DON MERTON / DEPARTMENT OF CONSERVATION / AFP)

Bél-kő fehér mészkősivataga olyan, mintha az ember a Csillagok háborújának Tatooine nevű bolygóján járna. A helyi űrkikötő a Vörösbarát söröző, ahol bitang erős a kávé és a Szomjas Csuka, ahol a túra végén a Lak-völgyi-tó partján akár meg is vacsorázhatunk. Az egyedülálló túra közben elmerülhetünk a történelemben és a természetben is, tartsanak velünk!

Bár tegnap záporok, zivatarok söpörtek végig az országon, hazánk háromnegyedét súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja, amely a hazai folyók mellett a nagytavakat is megviseli. Extrém magas hőmérsékletű a Balaton és a Velencei-tó, míg a vízszintjük kritikusan alacsony.