Elfüstölték Új-Zéland dohánymentességét

Új-Zéland az első ország lett volna a világon, ahol törvény biztosítja a dohányzás felszámolását, de a tőke erősebbnek bizonyult.

 

2023. november 27., 09:39

Szerző:

Elvetette Új-Zéland kormánya azt a tervezett, 2022-es törvényt, ami fokozatosan a teljes dohányzásmentességhez vezetett volna a szigetországban. Egyelőre erősebb érv, hogy a dohánytermékek adójából csökkentsék az adómentességet.

Még az előző vezetés terve volt, hogy fokozatosan emelik a dohányzás korhatárát, és a 2009 januárja után született generációk már egyáltalán ne tudjanak legálisan cigarettát vásárolni – írja a Guardian nyomán a Telex. Az indoklás szerint ezzel évi több ezer, dohányzással összefüggő halálesetet lehetett volna elkerülni, miközben az egészségügyi ellátórendszer is dollármilliárdokat takarít meg.

A törvénytervezet alapján csak trafikokban lehetett volna dohányterméket vásárolni, egyúttal hatezerről hatszázra csökkentették volna a trafikok számát. A tervezetben előírták a nikotintartalom drasztikus csökkentését is.

2024 júliusától lépett volna életebe a törvény, amit most elengedett a választásokon győztes National és koalíciós partnere, a New Zealand First.

Nicola Willis pénzügyminiszter azt mondta, körülbelül egymilliárd dolláros veszteséget jelentett az államháztartásnak a dohányzást tiltó törvény, míg Christopher Luxon miniszterelnök szerint a törvény hatályon kívül helyezésével elkerülték, hogy létrejöjjön a cigaretta feketepiaca és az ahhoz kapcsolódó bűnözés. Luxon azt ígérte, oktatással és más jogi lépésekkel fogják csökkenteni a dohányzók számát.

Egy egészségügyi szakértő, Lisa Te Morenga professzor szerint a dohányzásellenes törvény törlése nagy veszéllyel jár, főleg a maorik körében maradhat magas a halandóság, mert ott magasabb arányban vannak dohányzók.

(Kiemelt kép: bennszülött kulturális előadók dohányzási ceremóniát adnak a „Unity Celebrations” rendezvényen, amely a 2023-as ausztrál és új-zélandi FIFA női világbajnokság kezdetéig tartó 25 napos visszaszámlálás a Sydney Harbour Bridge-en, 2023. június 25-én. Fotó: Saeed KHAN / AFP)