Túszokat engedett szabadon egy nigériai bűnbanda

Ötvenhárom túszt, többségükben nőket és gyerekeket engedtek szabadon egy bűnszervezet tagjai Nigéria középnyugati részén.  A túszok többségét egy hete rabolták el, miközben egy esküvőről tartottak haza Nigerben.

2021. február 22., 20:06

Szerző:

Akadtak köztük olyanok is, akiket a fegyveresek már régebb óta fogva tartottak. Némelyikük rossz állapotban van, mert kínzásnak vetették alá, vagy mostoha körülmények között kellett tengődnie. Ezt Mary Noel-Berje, az állami kormányzó szóvivője mondta el a dpa német hírügynökségnek.

  A szóvivő nem válaszolt arra, hogy a kormány váltságdíjat fizetett-e a szabadon engedettekért. Azt viszont elmondta, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytatnak annak a 44 embernek, többségében gyereknek a szabadon engedéséért, akiket a múlt héten raboltak el egy iskolából az állam területén.

A nyugat-afrikai országban rendszeresek a tömeges emberrablások. Ehhez a módszerhez folyamodnak többek között a térségben tevékeny iszlamista terroristák, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos robbantásos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben pedig bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Jahja Arhab)