Trump bajban, jelentős Ron DeSantis előnye

Egy friss felmérés szerint Ron DeSantis megelőzte Donald Trumpot a népszerűségi versenyben. 

2022. december 14., 17:11

Szerző:

Floridai kormányzóként Ron DeSantis keményvonalas trumpista politikát folytatott, egy új felmérés szerint pedig most népszerűbb Donald Trumpnál, írja az Euronews. A volt elnök iránti szimpátia nyár óta látványosan csökkent, ennek ellenére létezhet olyan forgatókönyv, mely a republikánus elnökjelöltségért folyó harcban az ő győzelmével zárulhat – ahogy az történt 2016-ban is. 

A kedden közzétett felmérés eredménye szerint a 2024-es amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltjei közül Ron DeSantis floridai kormányzó 23 ponttal vezet Donald Trump előtt. A korábbi elnök ugyanekkor egy másik felmérésen jól szerepelt. A Morning Consult által készített kutatásban 18 ponttal veri DeSantist, miként a FiveThirtyEight közvélemény-kutató weboldal több felmérésében is ő a nyerő.

David Paleologos, a Suffolk Egyetem Politikai Kutatóközpontjának igazgatója a felmérésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta a USA Today-nek, hogy szerinte  „a republikánusok és a konzervatív függetlenek egyre inkább trumpizmusra vágynak, de mindezt Trump nélkül”. DeSantis a trumpizmus  megtestesítője: az egykori katonai jogász Florida kormányzójaként kifejezetten a keményvonalas trumpista politikát folytat, különösen a bevándorlás és az oktatás terén, rendhagyó járványkezelési politikájával pedig hatalmas népszerűségre tett szert a pandémia idején. 

DeSantis nagy arányú vereséget mért a félidős választásokon demokrata ellenfelére, győzelmi beszédében pedig utalt is elnökjelölti ambíciójára. Trump ezzel párhuzamosan még novemberben jelentette be, hogy indul a Republikánus párt elnökjelölti pozíciójáért. 

(Kiemelt kép: Donald Trump - Fotó: Michael Candelori / Shutterstock)