Újabb trópusi vihar csap le az Egyesült Államokban

Az amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki.

2021. szeptember 14., 17:00

Szerző:

Nemrégiben ért partot a Nicholas nevű trópusi vihar az Egyesült Államok texasi partvidékén. A vihart korábban még hurrikánnak tartották a szakértők, de amikor partot ért, lefokozták viharrá, írja a BBC. Ennek ellenére Texasban 500 ezer áramkimaradást jelentettek a heves esőzések következtében. Mindeközben Louisana államot is érintette Nicholas, ahol az Ida hurrikán okozta katasztrófából még fel sem ocsúdtak igazán. Joe Biden amerikai elnöknek újabb szükségállapotot kellett hirdetnie az államban. 

A hatóságok szerint a vihar legalább 110 km/h-s széllel érkezik meg a partokhoz. Louisiana déli részén akár 20 centiméternyi csapadék is várható. Megjegyezték, hogy a vihar ugyan gyengülni fog, miközben a két érintett állam belseje felé fog tartani, de életveszélyes áradásokkal is együtt járhat, főleg a nagyvárosokban.

Louisiana kormányzója szerint az Ida hurrikán okozta károk nem múltak el nyomtalanul, ugyanis az eltömődött vízelvezető rendszerek árvizeket okozhatnak az állam területén. Jelenleg a két állam szinte összes iskoláját bezárták, a legrosszabb eshetőségekre is felkészültek, ugyanis senki nem tudja pontosan, mennyi csapadék hull majd le Nicholas, a trópusi vihar tombolásának következtében. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Eső borítja a New York-i Empire State Building épületét az Elsa trópusi viharnak köszönhetően, amely északkelet felé halad az Egyesült Államok területén. Fotó: Timothy A. Clary / AFP)