Megoldhatatlan problémákon rágódnak, továbbra is feszült a brit kormány és az EU viszonya

A brit Brexit államtitkár szerint módosítani kell az észak-írországi protokollt. 

2021. október 10., 19:44

Szerző:

A brit Brexit-ügyi államtitkár szerint feszült a brit kormány és az Európai Unió viszonya. Úgy látja, hogy a kapcsolatok javításának előfeltétele a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll jelentős módosítása.

David Frost, aki kedden egy lisszaboni diplomáciai rendezvényen szólal felt elmondta, hogy nehéz lesz igazán jó viszonyt kialakítani az EU-val, ha az unió ragaszkodik az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti kereskedelem jelenlegi szabályozásának fenntartásához. Frost szerint a  jelenleg fennálló szabályok most már komoly kockázatot jelentenek az észak-írországi rendezésről 1998-ban kötött nagypénteki megállapodásra és a megbékélési folyamatokra is. 

A Brexit-ügyi államtitkár vasárnap ismertette azt a brit kormányzati álláspontot, miszerint meg kell szüntetni az Európai Unió bíróságának (ECJ) joghatóságát az észak-írországi ügyekben. A brit kormány és az EU konfliktusa egyébként abból fakad, hogy Észak-Írország a Brexit után is szoros viszonyban marad az unió belső piacával és vámuniójával. Ennek hatására  a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az unió egységes piacára – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Miközben

a nagypénteki rendezési megállapodás értelmében Írország és Észak-Írország határán hosszú évek óta semmilyen fizikai ellenőrzés nincs. 

A Brexit tárgyalások egyik fontos eleme volt, hogy olyan megállapodás szülessen, ami kizárja a fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon. Észak-Írország ugyan nem része Nagy-Britanniának, de az Egyesült Királyság része és a brit korona fennhatósága alá tartozik. A Brexit-ügyi államtitkár szerint, ha nem sikerül az EU-val megállapodniuk az észak-írországi protokoll módosításáról. Akkor brit kormány kénytelen lesz aktiválni a protokoll 16. cikkelyét a nagypénteki egyezmény és a megbékélési folyamat védelmében.

 

(Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)