Továbbra is dúlnak a harcok az oroszországi Belgorodban és a környező településeken

Nem sikerült az orosz védelmi erőknek visszaverni az ukrán oldalon harcoló orosz szabadcsapatok támadását a Ukrajnával határos Blgorod régióban. 

2023. május 23., 08:07

Szerző:

A délnyugat-oroszországi Belgorodot dróntámadások érték az éjszaka folyamán – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója –, miközben folyamatosak a harcok a Putyin-ellenes orosz önkéntesekből álló szabadcsapatokkal – írja a CNN.

A kormányzó hétfő este és kedden kora reggel egy sor Telegram-posztban a arról számolt be, hogy két házra is csapást mértek drónokról Grajvoronban, amelyet korábban megtámadtak az ukrán oldalon harcoló orosz önkéntesek. Hozzátette: Boriszovka faluban két külön támadás során drónokról robbanószerkezeteket dobtak le egy közigazgatási épületre és egy házra. A kormányzó szerint egyik drónos incidensnek sem voltak áldozatai. Az állítólagos dróntámadásokért senki sem vállalta a felelősséget.

Gladkov még hétfőn azt mondta, hogy Grajvoron lakóinak többsége elhagyta a várost, miután nyolc ember megsérült egy, az ukrán hadsereghez köthető „szabotázscsoport” támadásában.

Az Oroszország Szabadsága Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest korábban azt állította, hogy „teljesen felszabadították Kozinka települést” és „bevonultak Grajvoronba”, miután hétfőn átlépték az orosz-ukrán határt. 

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint a csoport orosz állampolgárokból állt, és ragaszkodott ahhoz, hogy függetlenül cselekedtek.

(Kiemelt képünk: Tűzoltóautók a belgorodi FSZB-iroda lpületének közelében 2023. május 22-én éjjel. Fotó: Twitter)